Suna acumCere oferta
In: Articole SSM0

UTILIZAREA SCULELOR SI APARATELOR ELECTRICE DE MANA

Art.1 In cadrul unitatii folosirea masinilor unelte este permisa numai personalului instruit si autorizat, lucratorii in formare vor fi supravegheati 1-3 luni de catre seful locului de munca sau un lucrator autorizat – numit prin decizie, cu experienta; Ajutorul de lucrator lucrand numai in prezenta lucratorului supraveghetor.
Art.2 Cartile tehnice, documentatia va sta la locul de munca, in folie. In cazul cand este solicitata de conducerea firmei la sfarsitul zilei va fi returnata catre seful locului de munca.
Art.3 Manuirea pieselor peste 20 de kg. se va face conform normelor in vigoare. Lucratorii vor manui cu atentie piesele, subansamblele pentru a evita loviri, taieri sau striviri ale membrelor.

Deservirea masinilor unelte

Art.4 Lucratorul va verifica zilnic starea masinii-unelte pe care o deserveste (indiferent de tip, model sau operatiune ce poate fi executata cu aceasta):
inainte de inceperea lucrului va controla starea generala a masinii,
integritatea panoului de comanda – a butoanelor.
modul de functionare a dispozitivelor de blocare-fixare.
Va verifica prin vizualizare:
– Integritatea sistemului de inchidere a carcaselor de protectie.
– Starea de contac intre bornele de legare la pamant si masina
– Starea, continuitatea conductorului de protectie daca este mobil
– Starea, continuitatea si modul de dispunere a cablurilor flexibile care deservesc componente mobile ale masinii
Art.5 Se interzice lucratorilor care deservesc masinile unelte sa execute reparatii la mijlocul de productie in timpul functionarii, chiar si muncitorii cu experienta vor fi supravegheati de seful locului de munca in timpul interventiei.
Art.6 In mod obligatoriu se deconecteaza motorul de la masina in urmatoarele situatii:
– parasirea locului de munca – chiar daca este pentru scurt timp.
– la intreruperea curentului electric – pana de curent.
– la efectuarea operatiunilor de intretinere, curatire, ungere.
– la constatarea oricarei defectiuni.
Art.7 Operatorul masinii la terminarea programului(schimbului) lasa masina curata si in ordine precum si accesoriile, piesele.
Art.8 Inlaturarea prafului, piliturilor si a spanului se face cu ajutorul unor maturite, carlige, lopatele sau prin folosirea aerului comprimat pana in 2 atm.
Art.9 Evacuarea deseurilor se face de cate ori este nevoie.
Art.10 Lucratorul va aranja piesele in asteptare sau terminate astfel incat sa stanjeneasca operatiunile facute de el sau alt lucrator la masina.

 

Scule, dispozitive, bancuri de lucru

Art.11 Sculele, uneltele si dispozitivele de orice categorie si pentru orice intrebuintare trebuie sa fie in perfecta stare si sa corespunda specificului lucrarii.
Art.12 Zilnic, inainte de inceperea lucrului, fiecare lucrator va controla daca uneltele si sculele din dotare sunt in stare tehnica corespunzatoare. Cele care nu corespund din punctul de vedere al tehnicii securitatii muncii se vor scoate din uz, repara (cele care se pot reconditiona) sau casa.
Art.13 Menghinele trebuie sa fie fixate de bancul de lucru si montate astfel incat lucratorii care le utilizeaza sa poata avea in timpul lucrului o pozitie corecta, normala si neobositoare. La menghine se va verifica paralelismul falcilor, continuitatea spinglului si modul de fixare a pieselor.
Art.14 Sculele si uneltele de mana vor fi confectionate conform standardelor in vigoare, din materiale corespunzatoare operatiilor care se executa, fara a se permite deformari, fisuri sau desprinderi de aschii, bavuri.
Art.15 Este interzisa folosirea sculelor si uneltelor fara maner, precum si folosirea aceluiasi maner la mai multe scule.
Art.16 Este interzisa folosirea uneltelor de mana cu suprafete de percutie deformate, inflorite sau stirbite, precum si a uneltelor de mana improvizate
Art.17 In timpul transportului, partile periculoase ale sculelor sau uneltelor de mana cu taisuri, varfurile etc. Vor fi protejate cu aparatori sau teci adecvate.
Art.18 Sculele si uneltele de taiat vor fi verificate daca sunt bine ascutite si daca au profilul corect in raport cu operatia de executat.
Art.19 Ele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa nu fie degradate, cu crapaturi sau ruginite;
– foarfecele pentru taiat vor avea lamele stranse astfel incat sa preseze una pe alta, fara joc in axul de fixare;
– daltile vor avea o lungime de cel putin 150 mm si vor fi bine ascutite.
Art.20 In cazul strangerilor controlate se vor folosi chei dinamometrice, respectandu-se instructiunile prevazute in fisa tehnologica intocmita de proiectant.
Art.21 Cheile mecanice vor fi calibrate astfel incat sa corespunda exact dimensiunilor piulitelor. Suprafetele de lucru ale acestora nu vor prezenta fisuri sau rupturi, iar lacasurile de prindere nu vor fi deformate. Este interzisa strangerea sau desurubarea piulitelor prin interpunerea intre piulite si cheie de placute metalice, precum si prelungirea cheilor.
Art.22 Sculele si uneltele de mana vor fi pastrate dupa caz in dulapuri, lazi, rastele sau suporturi speciale si orientate spre exterior pentru a putea exclude contactul cu partile active ale acestora.
Art.23 Uneltele actionate electric sau pneumatic vor fi folosite numai de lucratorii care cunosc bine atat metodele de lucru cat si pe cele de protectie a muncii.
Art.24 Este interzis ca in timpul lucrului sa se aseze unelte pe treptele scarilor mobile, schele, tablouri etc.
Art.25 Conductele flexibile de aer comprimat trebuie sa corespunda debitului de presiuni de lucru, iar fixarea lor pe racorduri se va face cu coliere metalice.

 

Masina de taiat manuala (FLEXUL)

Art.26 Lucratorul la inceperea activitatii va verifica:
– corectitudine alegerii placutelor de fixare a panzei,
– modul de fixare a panzei dupa care va actiona masina.
– modul de legare la masa – (impamantarea), masinii si a panoul de comanda – prin vizualizare.
– modul de legare la retea (priza) sa nu fie facute improvizatii, sa nu prezinte diferite defecte care ar putea sa genereze accidente.
Art.27 Lucratorului care efectueaza operatiunea de taiere ii este interzis sa:
– curete, regleze sau repara masina in timpul functionarii acesteia.
– poarte discutii cu alti lucratori sau/si sa paraseasca locul de munca cu masina in functiune.
– sa prelucreze repere care nu sunt specifice respectivului tip de activitate.
Art.28 Lucratorul care efectueaza operatiunea de taiere este obligat sa :
– curete masina la sfarsitul programului,
– in perimetru unde lucreaza sa ramana totul in ordine la terminarea turei de serviciu.
– sa indeparteze materialul debitat ori de cate ori este nevoie dupa ce a luat toate masurile de siguranta pe linia protectiei muncii.
Art.29 La schimbarea panzei de taiere se vor lua masuri de prevenire a accidentelor in concordanta cu standardele rezultate din carte tehnica si instructiunile asigurate de distribuitorul utilajului.
Art.30 Va lucra singur numai daca are experienta in domeniu, altfel aceasta operatiune in cazul personalului cu mai putin de 1 an va fi facuta sub stricta supraveghere a sefului locului de munca
– personalul aflat la invatare timp de 1-3 luni de zile vor avea statut de ajutor de lucrator operatiunile fiind facute numai in prezenta celui numit sa-l pregateasca prin decizia angajatorului.
– la acest utilaj vor efectua operatiuni doar cei care sunt pregatiti, sau instruiti pe aceasta linie.

Masini de gaurit rotopercutoare

Art.31 Personalului ii este interzis sa inceapa lucrul fara montarea de dispozitive de protectie a zonei de lucru, adaptate la tipul de operatiune.
Art.32 Lucratorul care efectueaza operatiunea de gaurire este obligat sa:
– sa monteze burghiele conform instructiunilor date de producatorul masinii.
– schimbe burghiele numai dupa decuplarea de la tensiune a masinii.
– nu forteze bormasina in cazul folosirii avansului manual.
Art.33 Lucratorului care efectueaza operatiunea de gaurire ii este interzis sa:
– curete, regleze sau repara bormasina in timpul functionarii acesteia.
– poarte discutii cu alti lucratori si sa paraseasca locul de munca cu masina in functiune.
– franeze mandrina in miscare cu diverse obiecte, chiar daca a comandat oprirea bormasinii.
– prelucreze repere care nu sunt specifice respectivului tip de bormasina.
– sa prelucreze repere mici fara ca acestea sa fie fixate cu ajutorul dispozitivelor adecvate.
Art.33.Este interzis sa se prelucreze materiale care nu pot fi prinse in ghidaje sau dispozitive speciale.
Art.34 Lucratorului ii este interzis sa nu foloseasca tipul de burghiu adecvat operatiei pe care o desfasoara sau sa incalce instructiunile producatorului care sunt inscrise in cartea tehnica a bormasinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *