Suna acumCere oferta
Riscuri pentru securitatea și sănătatea angajaților la birou
In: Articole PSI, Articole SSM0

Munca la birou poate prezenta unele riscuri pentru securitatea și sănătatea angajaților:

 1. Ergonomia necorespunzătoare a locului de muncă: Poziționarea incorectă a scaunului, mesei sau a echipamentelor de birou poate duce la dureri de spate, dureri de gât, probleme cu încheieturile și alte afecțiuni musculoscheletale.
 2. Monitorul și iluminarea inadecvată: Ecranele de calculator necorespunzător poziționate sau iluminarea deficitară pot provoca oboseală oculară, vedere încețoșată, dureri de cap și tulburări de somn.
 3. Repetarea mișcărilor: Efectuarea acelorași mișcări repetate în mod constant, cum ar fi tastarea sau utilizarea mouse-ului, poate duce la afecțiuni cum ar fi sindromul de tunel carpian și alte probleme legate de sistemul muscular și scheletic.
 4. Poziția statică prelungită: Starea sedentară prelungită poate provoca probleme de circulație, dureri de spate, disconfort și afecțiuni cardiace.
 5. Accidentele de cădere: Dacă cablurile sunt lăsate întinse pe podea sau sunt amplasate în mod necorespunzător, acestea pot reprezenta un pericol de cădere. La fel se întâmplă și în cazul covorașelor de birou alunecoase sau a mobilierului instabil.
 6. Incendii și alte situații de urgență: Birourile pot fi expuse la incendii, scurgeri de substanțe periculoase sau alte situații de urgență. Lipsa unui plan de evacuare adecvat sau a echipamentelor de siguranță poate pune în pericol viața angajaților.
 7. Stresul și problemele psihologice: Munca la birou poate fi solicitantă din punct de vedere mental, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de stres, anxietate și probleme de sănătate mentală.
 8. Calitatea aerului: Ventilația și calitatea aerului din birou pot fi deficitare, ceea ce poate provoca iritații ale ochilor, nasului și gâtului, alergii și alte afecțiuni respiratorii.
 9. Infecțiile și bolile: Birourile pot fi un mediu propice pentru răspândirea infecțiilor, cum ar fi răceala comună, gripa și alte boli transmisibile.
 10. Expunerea la substanțe chimice: În anumite birouri, există riscul de expunere la substanțe chimice periculoase, cum ar fi tonerele de imprimantă, solvenții sau substanțele de curățare.

Pentru a preveni aceste riscuri și a promova un mediu de lucru sigur și sănătos, angajatorii ar trebui să adopte măsuri adecvate de securitate și sănătate în muncă, cum ar fi furnizarea de echipamente ergonomice, promovarea pauzelor regulate, asigurarea unei bune ventilații și iluminări, informarea angajaților cu privire la riscuri și instruirea lor în privința măsurilor de prevenire.

Regulile de securitate și sănătate la locul de muncă sunt esențiale pentru a asigura bunăstarea angajaților. Iată câteva reguli importante referitoare la ergonomia necorespunzătoare a locului de muncă:

 1. Scaun ergonomic: Asigurați-vă că utilizați un scaun ergonomic, care să ofere suport adecvat pentru spate și să permită reglarea înălțimii și a unghiului. Starea corectă pe scaun ar trebui să fie cu spatele drept și picioarele pe podea.
 2. Poziționarea ecranului: Ecranul computerului ar trebui poziționat în fața dumneavoastră, la o distanță adecvată și la nivelul ochilor, astfel încât să nu fie nevoie să vă încordați gâtul sau să vă întindeți pentru a-l vedea.
 3. Tastatură și mouse: Asigurați-vă că tastatura și mouse-ul sunt plasate la o înălțime și o poziție care să permită relaxarea încheieturilor și să nu provoace tensionarea mâinilor sau a brațelor. Utilizați suporturi pentru încheieturi, dacă este necesar.
 4. Pauze regulate și schimbarea poziției: Faceți pauze regulate pentru a vă ridica de pe scaun și pentru a vă mișca. Schimbați poziția corpului și faceți exerciții de întindere pentru a evita tensionarea excesivă a mușchilor.
 5. Organizarea locului de muncă: Mențineți locul de muncă curat și ordonat pentru a evita incidentele, cum ar fi căderi sau lovituri. Asigurați-vă că cablurile sunt bine fixate și nu împiedică deplasarea.
 6. Consultați un specialist în ergonomie: Dacă aveți dificultăți sau disconfort persistent legate de ergonomie, cereți ajutorul unui specialist în domeniul ergonomiei. Aceștia vă pot oferi sfaturi personalizate și soluții adaptate pentru a îmbunătăți condițiile de lucru.

Iată câteva reguli importante referitoare la repetarea mișcărilor la locul de muncă:

 1. Pauze regulate: Asigurați-vă că luați pauze regulate pentru a vă odihni și a vă relaxa mușchii. Faceți pauze scurte și frecvente pentru a vă mișca și a schimba poziția corpului.
 2. Exerciții de întindere: Efectuați exerciții de întindere a mușchilor și articulațiilor implicate în mișcările repetitive. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și la menținerea flexibilității.
 3. Utilizarea echipamentelor și instrumentelor corecte: Asigurați-vă că utilizați echipamente și instrumente ergonomice, care să permită mișcări mai naturale și să reducă solicitarea excesivă asupra anumitor grupuri musculare.
 4. Rotirea sarcinilor de muncă: Încercați să rotați sarcinile de muncă sau să alternați activitățile pentru a evita o utilizare excesivă a acelorași grupuri musculare în mod repetat.
 5. Formarea corectă și instruirea adecvată: Asigurați-vă că sunteți instruiți corespunzător în privința tehnicilor corecte de lucru și a utilizării echipamentelor. Înțelegeți și respectați practicile și procedurile de lucru sigur.
 6. Ridicați și manipulați obiectele în mod corespunzător: Atunci când trebuie să ridicați și să manipulați obiecte, asigurați-vă că utilizați tehnici corecte de ridicare și că aveți în vedere greutatea și echilibrul acestora. Evitați mișcările bruste și solicitările excesive.
 7. Consultați un specialist: Dacă aveți disconfort sau probleme persistente legate de mișcările repetitive, consultați un specialist, cum ar fi un terapeut fizic sau un specialist în ergonomie. Aceștia vă pot oferi sfaturi personalizate și exerciții adecvate pentru prevenirea și gestionarea afecțiunilor musculo-scheletale.

Pentru a avea un birou ergonomic și a evita problemele asociate cu ergonomia necorespunzătoare a locului de muncă, urmați aceste sfaturi:

 1. Scaun ergonomic: Investiți într-un scaun ergonomic ajustabil, care oferă suport adecvat pentru spate și zonele lombare. Asigurați-vă că scaunul are o înălțime reglabilă, un suport pentru brațe și că permite ajustarea unghiului de înclinare.
 2. Înălțimea mesei: Reglați înălțimea mesei astfel încât să vă permiteți să stați într-o poziție confortabilă și să puteți utiliza tastatura și mouse-ul fără a vă tensiona încheieturile. Înălțimea corectă ar trebui să vă permită să vă așezați cu coatele și antebrațele sprijinite pe masă într-o poziție relaxată.
 3. Monitorul: Asigurați-vă că monitorul se află la nivelul ochilor sau ușor sub nivelul ochilor pentru a evita încordarea gâtului. Ajustați înălțimea monitorului sau utilizați un suport pentru a-l ridica la nivelul dorit. Mențineți distanța monitorului la aproximativ un braț distanță (aproximativ 50-70 cm) și asigurați-vă că este poziționat frontal, pentru a reduce oboseala oculară.
 4. Tastatura și mouse-ul: Asigurați-vă că tastatura și mouse-ul sunt poziționate într-o zonă confortabilă, care să nu solicite încheieturile. Păstrați-le la o înălțime care să permită încheieturilor să rămână într-o poziție neutră și să nu fie încordate.
 5. Suport pentru încheieturi: Utilizați un suport pentru încheieturi pentru a menține o poziție neutrală a încheieturilor în timpul tastării și utilizării mouse-ului. Aceasta va ajuta la reducerea tensiunii și disconfortului încheieturilor.
 6. Poziția corpului: Asigurați-vă că stați într-o poziție dreaptă, cu spatele drept și picioarele așezate pe podea sau pe un suport pentru picioare. Mențineți genunchii la un unghi de aproximativ 90 de grade.
 7. Organizarea spațiului de lucru: Asigurați-vă că aveți un spațiu de lucru ordonat și curat. Evitați încărcarea excesivă a mesei cu obiecte inutile și păstrați echipamentele și accesoriile esențiale la îndemână.
 8. Pauze regulate și exerciții de întindere: Faceți pauze regulate pentru a vă ridica de pe scaun și pentru a face exerciții de întindere și mișcare. Acestea pot ajuta la menținerea flexibilității și la prevenirea tensiunilor musculare.
 9. Lumina adecvată: Asigurați-vă că locul de muncă beneficiază de iluminare adecvată. Folosiți o iluminare ambientală echilibrată și, în cazul necesar, adăugați o lampă de birou suplimentară pentru a ilumina zona de lucru.
 10. Consultați un specialist în ergonomie: Dacă aveți dificultăți sau disconfort persistent legate de ergonomia locului de muncă, consultați un specialist în ergonomie sau un consultant în securitate și sănătate în muncă. Aceștia vă pot oferi sfaturi personalizate și soluții adaptate pentru a îmbunătăți ergonomia biroului dumneavoastră.

Iată câteva sfaturi pentru a seta corect monitorul și iluminarea la birou:

Monitorul:

 1. Poziționare: Ajustați înălțimea monitorului astfel încât partea de sus a ecranului să fie la nivelul ochilor sau ușor sub nivelul ochilor. Acest lucru ajută la menținerea unei poziții corecte a gâtului și a coloanei vertebrale.
 2. Distanță: Mențineți o distanță confortabilă între ochi și monitor, de aproximativ un braț distanță sau 50-70 cm.
 3. Unghi de vizualizare: Ajustați unghiul de înclinare al monitorului pentru a reduce reflexiile și a obține o vizualizare clară și confortabilă. Ideal ar fi să aibă o înclinare ușoară înapoi.
 4. Luminozitate și contrast: Reglați luminozitatea și contrastul monitorului pentru a obține o imagine clară și ușor de citit, fără a fi prea luminoasă sau prea întunecată. Ajustați setările în funcție de preferințele personale, dar asigurați-vă că nu vă obosește ochii.

Iluminarea:

 1. Iluminare ambientală: Asigurați-vă că biroul beneficiază de o iluminare ambientală adecvată. Evitați lumina directă sau reflectată care poate crea reflexii pe monitor. Utilizați o sursă de iluminare generală, cum ar fi o lampă de tavan sau lumină naturală difuză, pentru a asigura o iluminare uniformă în încăpere.
 2. Lumină naturală: Dacă aveți acces la lumină naturală, plasați biroul într-o zonă în care nu există umbre sau reflexii directe pe monitor. Folosiți perdele sau jaluzele pentru a controla lumina naturală și a evita strălucirea excesivă.
 3. Lumină suplimentară: În funcție de nevoile individuale, puteți adăuga o lampă de birou suplimentară pentru a lumina zona de lucru. Ajustați direcția și intensitatea luminii astfel încât să nu creeze umbre sau să obosească ochii.
 4. Temperatura de culoare: Alegeți o sursă de iluminare care oferă o temperatură de culoare adecvată. De obicei, lumina albă rece este preferată pentru birou, deoarece oferă o vizibilitate mai bună și reduce oboseala oculară. Cu toate acestea, unele persoane pot prefera o lumină mai caldă. Experimentați și găsiți ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Pentru a evita accidentele de muncă la birou și a utiliza în mod sigur echipamentele și instrumentele, iată câteva interdicții și sfaturi importante:

 1. Nu utilizați echipamente defecte sau deteriorate: Nu utilizați echipamente sau instrumente care sunt defecte, deteriorate sau care prezintă probleme de funcționare. Acestea pot fi periculoase și pot duce la accidente. Raportați orice problemă sau defect la responsabilul de securitate și sănătate în muncă sau la supervisorul dumneavoastră.
 2. Nu încercați să reparați sau să modificați echipamentele: Evitați să încercați să reparați sau să modificați echipamentele sau instrumentele dacă nu aveți competențele sau cunoștințele necesare. Orice reparație sau modificare trebuie să fie efectuată de personal calificat sau în conformitate cu instrucțiunile producătorului.
 3. Nu supraîncărcați prizele și circuitele electrice: Asigurați-vă că nu supraîncărcați prizele și circuitele electrice. Utilizați prelungitoare și împărțitori de priză în mod responsabil și nu conectați echipamente care depășesc capacitatea electrică a acestora.
 4. Nu ignorați semnele de avertizare și indicațiile: Respectați întotdeauna semnele de avertizare, instrucțiunile de siguranță și indicațiile specifice legate de echipamentele și instrumentele pe care le utilizați. Acestea vă pot ajuta să preveniți accidentele și să lucrați în siguranță.
 5. Nu utilizați echipamente fără instruire adecvată: Nu utilizați echipamente și instrumente fără a primi instruire adecvată în privința utilizării lor corecte și sigure. Cunoașterea corectă a modului de operare și a măsurilor de siguranță este esențială pentru a evita accidentele.
 6. Nu ignorați măsurile de protecție personală: Utilizați întotdeauna echipamentul de protecție personală adecvat, cum ar fi ochelari de protecție, mănuși sau cască, dacă este necesar. Nu ignorați aceste măsuri de protecție, deoarece pot oferi o barieră vitală împotriva riscurilor la locul de muncă.
 7. Nu manipulați echipamentele fără autorizație: Nu utilizați sau manipulați echipamente și instrumente fără autorizație sau fără a avea cunoștințele și competențele necesare. Respectați politica și regulamentele companiei privind utilizarea echipamentelor și instrumentelor de lucru.

Pentru a preveni accidentele de cădere la birou și pentru a asigura un mediu de lucru sigur, iată câteva sfaturi privind organizarea biroului și interdicțiile asociate:

Organizarea biroului:

 1. Clasificarea cablurilor: Asigurați-vă că cablurile și firele sunt bine organizate și fixate pentru a preveni încurcarea și împiedicarea căderilor. Utilizați mânere de cablu, canale pentru cabluri sau benzi adezive pentru a le fixa pe podea sau pe perete.
 2. Curățenie și ordine: Mențineți biroul curat și ordonat, evitând încărcarea excesivă cu obiecte și documente. Eliminați obiectele care nu sunt necesare și utilizați soluții de depozitare adecvate pentru a păstra lucrurile în siguranță și organizat.
 3. Suprafața de lucru: Asigurați-vă că suprafața de lucru este curată și netedă. Evitați suprafețele alunecoase sau necorespunzătoare care pot contribui la căderi. Utilizați bureți antialunecare sau tăvi pentru a menține obiectele în poziție stabilă.
 4. Iluminare adecvată: Asigurați-vă că biroul beneficiază de o iluminare adecvată pentru a preveni accidentele. O iluminare insuficientă poate duce la căderi sau poticneli. Asigurați-vă că lumina este uniformă și că nu există zone întunecate.

Interdicții și precauții:

 1. Nu vă urcați pe scaune sau mese: Evitați să vă urcați pe scaune sau mese pentru a ajunge la obiecte aflate la înălțime. Utilizați scări sau trepte stabile și adecvate atunci când este necesar să ajungeți la locuri înalte.
 2. Nu pășiți pe cabluri sau fire: Evitați să pășiți pe cabluri sau fire așezate pe podea. Acestea pot provoca dezechilibru și căderi. Fixați-le în mod corespunzător și plasați-le în afara zonelor de trecere.
 3. Nu păstrați obiecte periculoase pe suprafața de lucru: Evitați să păstrați obiecte periculoase, fragile sau alunecoase pe suprafața de lucru a biroului. Acestea pot cădea și pot cauza accidente. Utilizați suporturi și organizatoare pentru a păstra obiectele în siguranță.
 4. Nu blocați căile de acces: Asigurați-vă că căile de acces din jurul biroului sunt libere și neobstrucționate. Evitați să blocați ușile, coridoarele sau zonele de evacuare cu mobilier sau obiecte, pentru a permite o evacuare rapidă și sigură în caz de necesitate.
 5. Nu utilizați mobilier instabil sau deteriorat: Evitați să utilizați mobilier instabil sau deteriorat. Acesta poate fi nesigur și poate duce la căderi sau accidente. Raportați orice problemă de siguranță legată de mobilierul biroului responsabilului de securitate și sănătate în muncă.

Ventilația corectă a biroului este esențială pentru asigurarea unui mediu de lucru sănătos și confortabil. Iată câteva reguli și interdicții importante în ceea ce privește ventilarea biroului:

Reguli pentru ventilarea biroului:

 1. Asigurați un flux constant de aer proaspăt: Asigurați-vă că există o sursă constantă de aer proaspăt în birou. Deschideți ferestrele sau utilizați sisteme de ventilație adecvate pentru a permite circulația aerului și a elimina aerul viciat.
 2. Mențineți o temperatură confortabilă: Reglați temperatura în birou astfel încât să fie confortabilă pentru toți angajații. Asigurați-vă că temperatura nu este prea ridicată sau prea scăzută, pentru a evita disconfortul termic.
 3. Evitați supraaglomerarea: Asigurați-vă că biroul nu este supraaglomerat cu mobilier, obiecte sau echipamente, deoarece acest lucru poate împiedica circulația adecvată a aerului. Lăsați spațiu pentru ca aerul să se miște liber în încăpere.
 4. Curățenie regulată: Păstrați biroul curat și efectuați curățenia regulată pentru a elimina praful, alergenii și alte particule care pot afecta calitatea aerului. Asigurați-vă că se efectuează și curățenia filtrelor de aer ale sistemelor de ventilație, dacă există.
 5. Utilizați surse de ventilație suplimentare: În cazul în care ventilarea naturală nu este suficientă, utilizați ventilatoare sau alte surse de ventilație suplimentare pentru a asigura un flux adecvat de aer în birou.

Interdicții privind ventilarea biroului:

 1. Nu blocați sau acoperiți sursele de ventilație: Evitați să blocați sau acoperiți sursele de ventilație din birou. Nu amplasați obiecte sau mobilier în fața sau în jurul ventilatoarelor sau a grilelor de aerisire. Acest lucru poate restricționa fluxul de aer și reduce eficiența ventilării.
 2. Nu fumați în birou: Interziceți fumatul în birou, conform politicii și regulamentelor companiei. Fumatul poate deteriora calitatea aerului și poate afecta sănătatea angajaților.
 3. Nu folosiți substanțe chimice toxice în apropierea zonelor de ventilație: Evitați utilizarea sau depozitarea substanțelor chimice toxice sau periculoase în apropierea zonelor de ventilație. Aceste substanțe pot afecta calitatea aerului și pot fi dăunătoare pentru sănătate.
 4. Nu neglijați întreținerea sistemelor de ventilație: Asigurați-vă că sistemele de ventilație sunt întreținute și curățate în mod regulat. Neglijarea întreținerii acestora poate duce la funcționarea ineficientă a sistemelor și la calitatea aerului scăzută.
 5. Respectarea acestor reguli și interdicții vă va ajuta să asigurați o ventilare corectă a biroului și să mențineți un mediu de lucru sănătos și confortabil pentru angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *