Suna acumCere oferta
egulile de utilizare a echipamentului de protecție în șantier
In: Articole SSM0

Regulile de utilizare a echipamentului de protecție în șantier:

 • Echipamentul de protecție trebuie să fie purtat în permanență în zonele de lucru cu risc, conform instrucțiunilor primite de la angajator.
 • Echipamentul trebuie să fie adecvat pentru riscurile existente în șantier și trebuie să fie verificat periodic pentru a asigura că este în stare bună de funcționare.
 • Înainte de a folosi echipamentul de protecție, trebuie să fie învățată și respectată utilizarea corectă a acestuia.
 • Orice deteriorare a echipamentului trebuie să fie raportată imediat angajatorului și înlocuită cât mai curând posibil.
 • Castiga de protecție trebuie să fie purtată pe capul gol și bine fixată, pentru a proteja împotriva lovirilor și căderilor de obiecte.

Echipamentul de protecție pe șantier include:

 • Cască de protecție: protejează capul împotriva obiectelor căzute sau a loviturilor la nivelul capului.
 • Ochelari de protecție: protejează ochii împotriva prafului, a particulelor și a altor riscuri asociate cu procesele de construcție.
 • Mănuși de protecție: protejează mâinile împotriva tăieturilor, zgârieturilor, expunerii la substanțe chimice și alte riscuri.
 • Bocanci de protecție: protejează picioarele împotriva lovirilor, căderilor de obiecte și a altor riscuri asociate cu activitatea de construcție.

Masurile de SSM pentru echipamentul de protecție în șantier includ:

 • Angajatorul trebuie să asigure echipamentul de protecție gratuit și să instruiască angajații cu privire la utilizarea corectă a acestuia.
 • Trebuie să fie afișate semne de avertizare în zonele cu risc.
 • Trebuie să se efectueze verificări regulate pentru a asigura că echipamentul de protecție este în stare bună de funcționare și că angajații îl folosesc corespunzător.
 • Angajații trebuie să fie instruiți cu privire la importanța purtării echipamentului de protecție și să fie sancționați în cazul în care nu îl folosesc.

De ce este important să purtăm echipament de protecție în șantier?

In primul rând, purtarea echipamentului de protecție este esențială pentru prevenirea accidentelor și a rănilor în timpul lucrului în șantier. Echipamentele de protecție sunt concepute pentru a proteja lucrătorii de la riscuri precum căderea obiectelor, electrocutare, inhalarea de praf sau substanțe toxice, expunerea la zgomot, etc.

În plus, purtarea echipamentului de protecție este obligatorie conform legislației SSM și a regulilor de siguranță în șantier.

 1. Tipurile de echipamente de protecție disponibile

Există o varietate de echipamente de protecție disponibile pentru lucrătorii din șantier, inclusiv:

 • Cască de protecție pentru protecția capului și a feței
 • Ochelari de protecție pentru protecția ochilor
 • Măști de protecție pentru protecția respirației
 • Cizme de protecție pentru protecția picioarelor
 • Mănuși de protecție pentru protecția mâinilor
 1. Modul corect de a utiliza fiecare tip de echipament de protecție

Pentru a asigura o protecție maximă, trebuie să utilizați fiecare tip de echipament de protecție corect și conform instrucțiunilor producătorului. Asigurați-vă că toate echipamentele de protecție sunt potrivite pentru dimensiunea și forma corpului dumneavoastră.

Asigurați-vă că vă ajustați echipamentul de protecție corespunzător pentru a vă asigura că este fixat în poziția corectă. De exemplu, ajustați cureaua de pe cască astfel încât să se potrivească strâns pe cap, sau asigurați-vă că mănușile sunt fixate bine pe mâini.

 1. Exemple de situații de lucru în care este necesar să purtați echipament de protecție

Este important să purtați echipamentul de protecție în orice situație de lucru care prezintă riscuri pentru sănătatea și siguranța dumneavoastră

Modul corect de a utiliza fiecare tip de echipament de protecție din santier

Utilizarea corectă a echipamentului de protecție într-un șantier este crucială pentru asigurarea securității lucrătorilor și prevenirea accidentelor de muncă. Iată modul corect de a utiliza fiecare tip de echipament de protecție din santier:

 1. Cască de protecție – se poartă pe cap pentru a proteja împotriva loviturilor la nivelul capului. Asigurați-vă că căștile sunt reglate corespunzător și că sunt înlocuite dacă apar semne de uzură sau deteriorare.
 2. Ochelari de protecție – se poartă pentru a proteja ochii împotriva particulelor de praf, a scântei și a altor obiecte care ar putea provoca iritații sau răni. Asigurați-vă că ochelarii se potrivesc bine și că oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de particule.
 3. Mănuși de protecție – se poartă pentru a proteja mâinile de obiecte ascutite, de substanțe chimice sau alte pericole care pot afecta pielea sau mușchii mâinii. Asigurați-vă că mănușile sunt de mărimea potrivită și că sunt dintr-un material corespunzător pentru sarcina specifică.
 4. Cizme de protecție – se poartă pentru a proteja picioarele împotriva obiectelor grele care ar putea cădea sau împotriva pericolelor care ar putea provoca răni sau accidente. Asigurați-vă că cizmele sunt confortabile și că oferă protecție împotriva tuturor tipurilor de pericole din șantier.
 5. Vesta de protecție – se poartă pentru a face lucrătorii mai vizibili și pentru a-i proteja în cazul în care sunt loviți de un vehicul sau de un obiect. Asigurați-vă că vesta este de dimensiunea potrivită și că este vizibilă în orice condiții de lumină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *