Ordonanta de urgenta nr. 79 din 8 noiembrie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017).
IMPOZITUL PE VENIT:
- A fost scazuta cota de impozitare de la 16% la 10% pentru urmatoarele categorii de venituri: a) activitati independente; b) salarii si asimilate salariilor; c) cedarea folosintei bunurilor; d) investitii; e) pensii; f) activitati agricole, silvicultura si piscicultura; g) premii; h) alte surse;
- Pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut (cota anterioara era de 10%).
- Au fost marite cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice pentru veniturile din salarii. Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv, deducerile personale sunt:
a) pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
b) pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
c) pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
d) pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
e) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.
f) pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc potrivit unui tabel prevazut in Codul fiscal.
CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE (CAS):
Cotele de contributii de asigurari sociale si persoanele obligate la plata acestora se modifica, astfel:
a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale;
b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010, de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contributie a angajatului la CAS va fi de 25%, iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, in functie de conditiile de munca (doar pentru conditii deosebite si speciale de munca).
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. In caz contrar, persoana poate opta pentru plata CAS.
CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE (CASS):
Cota de CASS este de 10% si se datoreaza de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii CASS, potrivit Codului fiscal.”
Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, baza lunara de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Contributia se va datora doar in situatia in care venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. In caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS.
CONTRIBUTIA LA SOMAJ – se abroga.
CONTRIBUATIA PENTRU CONCEDII SI INDEMNIZATII DE SANATATE – se abroga.
CONTRIBUTIA PENTRU ACCIDENTE DE MUNCA – se abroga.
CONTRIBUTIA LA FONDUL DE GARANTARE PENTRU PLATA CREANTELOR SALARIALE – se abroga
CONTRIBUTIA ASIGURATORIE PENTRU MUNCA:
Angajatorii vor datora contributia asiguratorie pentru munca pentru veniturile din salarii platite angajatilor.
Cota contributiei asiguratorie pentru munca este de 2,25%.
Baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor.