Suna acumCere oferta
lucrul la înălțime și riscurile asociate acestuia
In: Articole SSM0

Lucrul la înălțime poate fi periculos și necesită luarea unor măsuri de precauție pentru a preveni accidentele. Înainte de a începe orice lucrare la înălțime, este important să înțelegem riscurile implicate și să fim pregătiți să le gestionăm în mod adecvat.

Iată câteva riscuri comune asociate lucrului la înălțime:

 1. Căderea de la înălțime: Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri și poate duce la răni grave sau chiar la deces. Este important să avem întotdeauna echipamentul adecvat de protecție, precum și să folosim scări și schele stabile și sigure.
 2. Accidente cu obiecte căzute: Lucrul la înălțime poate fi, de asemenea, periculos pentru cei din jur. Este important să avem în vedere obiectele care pot cădea de pe înălțime și să le asigurăm înainte de a începe lucrul.
 3. Expunerea la condiții periculoase: Lucrul la înălțime poate expune lucrătorii la condiții periculoase precum vântul puternic, precipitații, temperaturi extreme etc.

Pentru a minimiza riscurile de accidente la înălțime, trebuie să urmați întotdeauna regulile de securitate și să luați măsurile necesare de precauție, cum ar fi:

 1. Asigurați-vă întotdeauna că aveți echipamentul de protecție adecvat și că este în stare bună. Acesta poate include centura de siguranță, cască, mănuși etc.
 2. Folosiți scări și schele stabile și sigure, verificați-le întotdeauna înainte de utilizare.
 3. Planificați lucrul la înălțime în avans, identificând riscurile și planificând măsurile necesare pentru a le evita sau minimiza.
 4. Asigurați obiectele care ar putea cădea de la înălțime și evitați să lucrați în locuri aglomerate.
 5. Fiți mereu atenți la condițiile meteo și la alte condiții periculoase.

Așadar, învățarea și respectarea regulilor de securitate pentru lucrul la înălțime sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor și protejarea vieții și sănătății lucrătorilor. Asigurați-vă că înțelegeți riscurile și că aveți echipamentul adecvat înainte de a începe orice lucrare la înălțime și că luați mereu măsurile necesare pentru a minimiza riscurile de accidentare.

Utilizarea scărilor și schelelor stabile în siguranță este esențială pentru prevenirea accidentelor pe șantier. Iată câteva reguli și sfaturi pentru a lucra în siguranță la înălțime:

 1. Verificați scara sau schelele înainte de utilizare. Asigurați-vă că sunt stabile, fără deteriorări și că pot susține greutatea lucrătorului.
 2. Alegeți dimensiunea potrivită a scării sau schelei pentru sarcina pe care o aveți de îndeplinit. O scară prea scurtă sau o schelă prea mică poate crește riscul de cădere.
 3. Stabiliți scara sau schela într-un loc sigur, pe o suprafață plană și netedă. Nu amplasați scara sau schela pe teren accidentat, mlaștinos sau neregulat.
 4. Asigurați-vă că scara sau schela sunt fixate în mod corespunzător și nu se mișcă în timpul utilizării. Încuiați picioarele scării sau schela în poziție și folosiți dispozitive de blocare sau cătușe pentru a le fixa în siguranță.
 5. Stați ferm pe scara sau schela, cu ambele picioare în picioare și mâinile pe balustrade sau pe elementele de susținere. Nu vă sprijiniți pe un singur picior sau braț și nu vă întindeți prea mult într-o direcție.
 6. Nu mutați scara sau schela în timpul utilizării. Înainte de a o deplasa, coborâți de pe ea și mutați-o manual sau cu ajutorul altor lucrători.
 7. Purtați întotdeauna echipamentul de protecție corespunzător, cum ar fi cască de protecție și centură de siguranță.
 8. Nu încercați să faceți lucrări la înălțime în condiții meteorologice periculoase, cum ar fi vânt puternic sau ploaie torențială.
 9. Urmați întotdeauna instrucțiunile de siguranță ale angajatorului și efectuați formarea înainte de a utiliza scări sau schele în șantier.
 10. Dacă observați o defecțiune la scara sau schela, anunțați imediat supervizorul și nu mai folosiți echipamentul respectiv până când nu este reparat sau înlocuit.

Utilizarea corectă a centurii de siguranță la lucrul la înălțime este esențială pentru protejarea lucrătorului împotriva căderii și prevenirea accidentelor grave. Iată câteva reguli de bază pentru a utiliza în siguranță centura de siguranță:

 1. Asigurați-vă că centura de siguranță este compatibilă cu dispozitivul de ancorare și că este de dimensiunea potrivită pentru lucrătorul respectiv.
 2. Centura de siguranță trebuie să fie strânsă și fixată în jurul taliei, cu toate curelele și cataramele în poziție sigură.
 3. Asigurați-vă că dispozitivul de ancorare este fixat în mod corespunzător la o structură solidă sau la o linie de ancorare adecvată.
 4. În timp ce lucrați la înălțime, trebuie să vă păstrați centura de siguranță fixată la dispozitivul de ancorare în permanență.
 5. Învățați să utilizați corect echipamentul de protecție și să identificați și să evitați potențialele pericole la locul de muncă.
 6. Nu încercați să lucrați la înălțime fără centura de siguranță sau cu un echipament defect.
 7. Verificați în mod regulat centura de siguranță și dispozitivul de ancorare pentru uzură sau daune și înlocuiți orice piese care prezintă semne de uzură sau deteriorare.
 8. Urmăriți întotdeauna instrucțiunile producătorului și instrucțiunile de siguranță ale angajatorului.
 9. Dacă sunteți responsabil pentru formarea altor lucrători la utilizarea centurii de siguranță, asigurați-vă că le oferiți instruirea și îndrumarea adecvată.

În cazul unei căderi de la înălțime pe șantier, acordarea primului ajutor trebuie făcută cât mai rapid și eficient posibil.

Iată câțiva pași pe care îi puteți urma în caz de urgență:

 1. Asigurați-vă că ați sunat la numărul de urgență și că ați cerut ajutor medical cât mai repede posibil.
 2. Asigurați-vă că zona înconjurătoare este sigură și că nu există riscul altor căderi de la înălțime sau a altor accidente.
 3. Verificați starea persoanei căzute și, dacă este necesar, asigurați-vă că îi mențineți căile respiratorii deschise.
 4. Verificați pulsul și respirația și acordați primul ajutor, dacă este necesar.
 5. Încercați să mențineți persoana calmă și să o ajutați să rămână în poziția în care a căzut, dacă starea fizică o permite.
 6. Încercați să stabiliți dacă există răni sau fracturi și asigurați-vă că îi oferiți suport adecvat până la sosirea ajutorului medical.

Este important să aveți cunoștințe de bază despre primul ajutor și să fiți pregătiți pentru astfel de situații, deoarece timpul este crucial în astfel de cazuri. De asemenea, asigurați-vă că sunteți echipați cu trusa de prim ajutor și că ați primit instruire adecvată în ceea ce privește utilizarea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *