Art.1. Organele de comanda ale echipamentului tehnic care afecteaza securitatea trebuie sa fie clar vizibile si identificabile si, daca este necesar, sa fie marcate corespunzator.
Art.2. Exceptand unele cazuri, organele de comanda tebuie sa fie amplasate in afara zonelor periculoase, si astfel manevrarea lor sa nu genereze riscuri suplimentare.
Art.3. Ele nu trebuie sa antreneze riscuri ca urmare a unei manevre neintentionate.
Art.4. Pornirea unui echipament tehnic trebuie sa fie posibila numai printr-o actiune voluntara exercitata asupra unui organ de comanda prevazuta in acest scop.
Art.5. Aceiasi prescriptie se va aplica:
– pentru repornire dupa oprire din orice cauza;
– pentru comanda unei modificari semnificative a conditiilor de functionare (de ex. viteza, presiune, etc.).
Art.6. Orice echipament tehnic trebuie sa fie prevazut cu un sistem de comanda care sa-l opeasca complet si in conditii de securitate.
Art.7. Orice echipament tehnic trebuie sa fie prevazut cu un dispozitiv pentru oprirea de urgenta atunci cand riscurile existente si timpul normal de oprire impun aceasta.
Art.8. Echipamentul tehnic care prezinta riscuri datorate caderilor de obiecte sau proiectarii acestora trebuie prevazut cu mijloace tehnice de protectie adecvate.
Art.9. Echipamentul tehnic care prezinta riscuri datorate degajarilor de gaze, vapori, lichide sau pulberi, trebuie prevazute cu dispozitive de retinere si/sau evacuare adecvate, amplasate cat mai aproape de locurile de degajare.
Art.10. Daca exista riscul contactului mecanic cu elemente mobile ale unui echipament tehnic care poate conduce la accidentari, atunci ele trebuie prevazute cu protectori sau alte mijloace tehnice de protectie care sa impiedice patrunderea in zonele periculoase sau sa opreasca miscarea elementelor mobile inaintea patrunderii in zonele periculoase.
Art.11. Protectorii si dispozitivele de protectie trebuie:
– sa fie construite robust;
– sa nu genereze riscuri suplimentare;
– sa nu poata fi inlaturate cu usurinta sau facute inoperante;
– sa fie situate la o distanta adecvata fata de zona periculoasa;
– sa nu limiteze mai mult decat este necesar observarea ciclului de lucru;
– sa permita interventiile necesare pentru montarea si/sau inlocuirea elementelor si pentru lucrarile de intretinere, pe cat este posibil restrangand accesul numai la sectorul in care trebuie realizata lucrarea, fara demontarea protectorilor sau a dispozitivelor de protectie.
Art.12. Partile echipamentului tehnic care prezinta temperaturi excesive prea ridicate sau prea scazute trebuie sa fie protejate, pentru a preveni contactul salariatilor cu acesta, sau apropierea de acestea.
Art.13. Echipamentul tehnic trebuie prevazut cu dispozitive clar identificabile destinate separarii de fiecare sursa de energie.
Art.14. Reconectarea nu trebuie sa genereze riscuri pentru salariatii in cauza.
Art.15. Orice echipament tehnic trebuie sa fie adecvat pentru prevenirea riscurilor de explozie ale acestuia sau ale substantelor produse utilizate sau depozitate in acesta.
Art.16. Orice echipament tehnic cu surse de alimentare electrice, trebuie sa fie adecvat pentru a proteja salariatii expusi, contra riscurilor de electrocutare prin atingere directa sau indirecta.