Suna acumCere oferta
In: Articole SSM0

LUCRARILE LA INSTALATIILE ELECTRICE

Art.1.  Instalatiile electrice se vor executa numai de catre electricieni calificati si care sunt autorizati intern.

Art.2.   Instalatiile electrice izolate aparent,  cu conductori izolati si montati pe izolatori,  se vor executa la o inaltime de cel putin 2.5m deasupra solului si in locuri ferite de deteriorari mecanice.

Art.3.   Inaltimea minima de la sol pentru conductorii izolati sau neizolati trebuie sa fie de 4 m. La trecerea peste caile carosabile,  distanta minima trebuie sa fie de 6m.

Art.4.  Distantele intre conductorii izolati sau alte obiecte neizolate si partile instalatiei legate de pamant trebuie sa fie de cel putin 10 mm.

Art.5.   Conductorii neizolati  nu sunt admisi in interiorul cladirilor .

Art.6.   In zonele unde necesitatile de lucru pot produce atingerea sau agatarea conductorilor in timpul transportului si al montajului obiectelor voluminoase,   folosirea conductorilor neizolati este interzisa.

Art.7.  Locurile de intrare a conductorilor in fise sau la receptor trebuie  sa fie prevazute cu dispozitive care sa apere conductorii de intindere sau rupere prin indoire.

Art.8.  In toate cazurile,  intrerupatoarele vor avea carcase protectoare,  confectionate din materiale rezistente la foc si electroizolante. Intrerupatoarele cu carcase metalice se vor lega la pamant sau la protectie (de nul).

Art.9.  Nu se admite montarea intrerupatoarelor pe conductori mobili (pe snururi, cordoane etc.)

Art.10.  Legaturile conductorilor intre ei,  cat si cu aparatele respective se vor executa in asa fel incat sa prezinte aceeasi siguranta ca si cea a izolatiei.

Art.11. Locurile de conectare si derivare (dozele) vor trebui ferite de eforturi mecanice si lovituri.

Art.12. Tablorile electrice de distributie amplasate in exterior( pe stalpi,  baraci,  imobile) se vor monta tinand seama de normele de mai sus,  iar protectia lor se va face prin cutii metalice,  prevazute cu usa si cheie.

Art.13. Constructia cutiilor de protectie va fi executata astfel incat sa permita introducerea conductorilor de jos in sus(pentru ca ploia sa nu patrunda in interior).

Art.14.  Toate cutiile metalice de protectie vor fi legate la pamant.

Art.15.  Lucrarile la tablourile de distributie se executa dupa ce partea respectiva din instalatie a fost scosa de sub tensiune.Pentru a se preintampina o inchidere gresita a unui intrerupator deschis,  se pun la fiecare dintre cutitele mobile si contactele fixe garnituri electroizolante si se asaza pe maner o placa avertizoare cu inscriptia “ Nu Inchideti. Se Lucreaza”

Art.16. Se interzice legarea directa la tabloul de distributie a diferitelor masini sau lampi portative,  electromotoare sau alte aparate si dispozitive consumatoare de energie electrica.

Art.17. La tablourile de distributie cu acces prin spate,  intrarea se va face printr-o usa cu cheie.Daca tabloul este montat intr-o incapere separata pe dusumea se va amplasa un covor de cauciuc sau un gratar de lemn uscat.

Folosirea conductorilor electrici cu izolatia deteriorata sau innadirea lor fara a se completa izolatia cu banda izolanta este interzisa.

Se interzice cu desavarsire folosirea capetelor de conductori in loc de fise la introducerea in prize

Art.18.  Este interzis a se pune in exploatare instalatii provizorii,  indiferent de motivul care ar determina acest provizorat.

Art.19. La executarea instalatiilor electrice interioare strapungerile de plansee din beton monolit se vor executa numai de jos in sus,  iar lucratorii vor putea ochelari de protectie contra prafului si sfarmaturilor de beton.

Art.20. Intrerupatoarele vor fi astfel instalate incat sa nu fie accesibile in acelasi timp cu robinete de apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *