Suna acumCere oferta

ABONAMENT SSM . RESPONSABILITATI PE LINIE DE SSM.

MAI JOS VA RASPUNDEM LA INTREBARI PRIVIND ABONAMENTUL DE SSM

Sunt administrator, societatea pe care o conduc trebuie sa aiba serviciu de ssm?

Conform legislatiei Romane aliniata la legislatia Europeana toti salariatii au dreptul la un loc de munca sigur in conditii de securitate si sanatate. Astfel orice societate incepand cu primul angajat este obligata sa respecte prevederile legale privind organizarea ssm.

ATENTIE ! 

Faptele care sunt considerate ca fiind cauza producerii unui accident se pot retine în sarcina unui lucrator numai in cazul in care angajatorul a facut dovada ca si-a respectat obligatia de a implementa masurile de securitate si sanatate in munca.

Cine se ocupa cu organizarea SSM?

In functie de numarul de salariati in societatea dumneavoastra, de organizarea SSM se poate ocupa:

 • Administratorul (pana in 9 salariati, daca isi desfasoara acctivitatea in societate si are absolvit un curs de 40 de ore )
 • Lucratorul desemnat ( pana in 249 salariati)
 • Serviciul intern SSM ( peste 250 salariati)
 • Seriviciul extern de prevenire si protectie ( de la 1 la 50 de salariati poate desfasura toate activitatile , la peste 50 de salariati poate desfasura acele activitati ce nu pot fi acoperite de lucratorul desemnat respectiv serviciul intern ).

Instruirea lucratorilor. Cum si cand trebuiesc instruiti lucratorii.

Indiferent de domeniul de activitate sau de numarul de salariati , acestia trebuiesc instruiti privind riscurile la care sunt expusi in timpul procesului de munca.

Instruirile obligatorii sunt urmatoarele:

 • Instruirea introductiv generala – sunt instruiti lucratorii noi angajati, delegati, detasati si cei pusi la dispozitie de un agent de munca temporar.
 • Instruirea la locul de munca – sunt instruiti toti lucratorii de la instruirea introductiv-generala in plus se instruiesc si lucratorii ce au schimbat locul de munca sau postul in cadrul unitatii;
 • Instruiea periodica – sunt instruiti toti lucratorii societatii.
 • Instruirea suplimentara – sunt instruiti lucratorii ce au lipsit peste 30 de zile lucratoare, lucratorii ce se intorc dupa un accident de munca, la executarea unor lucrari speciale, cand au aparit schimbari privind prevederile legale, la introducrea sau schimbarea unor tehnologii sau echipamente.

Daca va hotarati sa lucrati cu noi instruirea salariatilor ( noi sau existenti ) se va desfasura sub forma e-learning.

Acestia vor primi link-uri pe platforma noastra de instruire online si vor lua la cunostinta de informatiile primite prin semnarea fiselor de SSM si SU.

Fisele de instruire. Cine si cum le completeaza.

Dupa finalizarea instruirii este bligatoriu sa consemnam in fisele de instruire tematica de instruire, cine a fost instruit, cand si rezultatul instruirii.

In functie de tipul instruirii fisele sunt semnate de cel instruit si cel care a facut instruirea si cel ce verifica corectitudinea instruirii.

Periodic salariatii sunt testati privind cunostintele SSM. Aceste testari se consemneaza in fisa de instruire.

De ce un servicu SSM lunar?

Lumea in care traim este extrem de dinamica, zilnic la un loc de munca apar schimbari, situatii si pericole noi.

Mai jos va prezentam cateva din motivele pentru care serviciul extern de SSM este obligat sa va viziteze cel putin o data pe luna:

 • Constientizarea lucratorilor asupra importantei respectarii regulilor si a faptului ca societetea este interesata de securitatea si sanatatea lor;
 • Observarea la timp a schimbarilor din cadrul societatii ce pot reprezenta un risc marit de accidentare sau amanda in cazul unui control.
 • Verificarea starii sistemelor de siguranta, a cailor de evacuare sau a semnalizarii de securitate.
 • Rezolvarea situatiilor noi ce impun schimbari ale documentatiei SSM din cadrul societatii.

Am contractat un serviciu extern de SSM sunt exonerat de raspundere?

NU. Legislatia va obliga sa asigurati securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.

Contractarea unui serviciu extern nu va exonereaza de raspundere iar in cel amendat de organele de control in cazul unor neconformitati este administratorul.

De aceea trebuie sa cantariti foarte bine in momentul in care contractati un serviciu extern si sa nu va ghidati pe principiul cel mai ieftin sau lasa ca merge si asa.