Suna acumCere oferta
In: Articole SSM0

INSTRUCTIUNI SSM SPECIFICE SOFERILOR CARE TRANSPORTA COPII

Art. 1 Incetiniti:
Zilele de scoala aduc congestie in trafic: autovehicolele scolare iau pasagerii, copiii pe bicicleta se grabesc sa ajunga la scoala inainte de a suna clopotelul, parintii grabiti incearca sa-si lase copiii inainte de munca.
Niciodata nu este mai important pentru soferi sa incetineasca si sa acorde atentie decat atunci cand copiii sunt prezenti – mai ales inainte si dupa scoala.
Art. 2 Daca duceti copiii la scoala
De multe ori, scolile au proceduri foarte specifice pentru adultii care lasa copiii la scoala. Asigurati-va ca le cunoasteti pentru siguranta tuturor copiilor.
Urmatoarele se aplica tuturor zonelor scolare:
Nu parcati paralel cu alta masina, blocand astfel vizibilitatea pentru alti copii si vehicule.
Nu luati sau luati copiii de vis-a-vis de scoala.
Luati sau lasati mai multi copii la scoala pentru a reduce numarul de vehicule.
Art. 3 Impartirea drumului cu tinerii pietoni
Conform cercetarilor realizate de Consiliul National de Siguranta, majoritatea copiilor care isi pierd viata in incidente rutiere au varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani si merg pe jos. Sunt loviti de autovehicolul scolar sau de un sofer care trece ilegal pe langa un autovehicolul scolar oprit oprit.
Art. 4 Cateva masuri de precautie pentru siguranta copiilor:
Nu blocati trotuarul atunci cand sunteti opriti la semafor sau asteptati sa faceti un viraj, obligand pietonii sa va ocoleasca; acest lucru i-ar putea pune in calea circulatiei traficului. Intr-o zona scolara cand semaforul este portocaliu, opriti-va si permiteti trecerea pietonilor care traverseaza trotuarul sau intersectia.
Aveti grija deosebita la copiii aflati in zonele scolare, in apropierea locurilor de joaca si a parcurilor si in toate zonele rezidentiale.
Nu claxonati si nu ambalati motorul pentru a speria un pieton, chiar daca aveti dreptul de a trece. Nu depasiti niciodata un vehicul oprit care acorda prioritate pietonilor.
Utilizati intotdeauna precautie extrema pentru a evita lovirea pietonilor oriunde ar fi, indiferent cine are dreptul de trecere.
Art. 5 Impartirea drumului cu vehiculele care transporta copii
Daca conduceti in spatele unui vehicul care transporta copii, permiteti o distanta mai mare decat daca ati conduce in spatele unei masini. Va va oferi mai mult timp pentru oprire odata ce luminile galbene incep sa clipeasca. Este ilegal sa depasiti un vehicul care transporta copii  si care este oprit pentru luarea sau lasarea copiilor.
Opriti-va la o distanta corespunzatoare pentru a permite copiilor spatiu sa urce si sa coboare in siguranta din vehicul.
Fiti alerti; copiii sunt adesea imprevizibili si tind sa ignore pericolele si isi asuma riscuri.
Art. 6 Impartirea drumului cu biciclistii
Pe majoritatea drumurilor, biciclistii au aceleasi drepturi si responsabilitati ca si vehiculele, insa bicicletele pot fi greu de vazut.
Copiii care calatoresc cu bicicletele creeaza probleme speciale pentru soferi, deoarece de obicei ei nu sunt capabili sa determine in mod corespunzator conditiile de trafic.
Cea mai frecventa cauza de coliziune este un sofer care se intoarce la stanga in fata unui biciclist.
Cand depasiti un biciclist, continuati in aceeasi directie incet si lasati 3 metri intre masina si ciclist
Cand faceti stanga si un biciclist se apropie in directia opusa, asteptati sa treaca.
Daca faceti dreapta si un biciclist se apropie din spate pe dreapta, lasati-l sa treaca mai intai prin intersectie si folositi intotdeauna semnalele de intoarcere.
Aveti grija la biciclistii care se indreapta inspre dvs. fara sa priveasca sau sa semnalizeze; in special copiii au tendinta de a face acest lucru.
Fii mai vigilenti in zonele scolare si in cartierele rezidentiale.
Urmariti bicicletele care vin de pe alee sau din spatele masinilor parcate.
Verificati oglinzile laterale inainte de a deschide usa.
Cu putina grija si precautie, soferii si pietonii pot coexista in siguranta in zonele scolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *