Lucrari efectuate la inaltime (spalarea geamurilor, a corpurilor de iluminat, etc.)
Art. 1. Prin „lucrul la inaltime” se intelege activitatea desfasurata la minim 2 m, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.
Art. 2. Pentru locurile de munca amplasate pana la inaltimea de 2 m se considera „lucrul la inaltime mica”, la care se vor adopta, de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate sau numai unele dintre masurile de securitate a muncii prevazute pentru lucrul la inaltime.
Art. 3. Incadrarea si repartizarea lucratorilor pentru lucrul la inaltime se fac pe baza avizului medical eliberat in urma unui examen medical prin care trebuie verificate aptitudinile si capacitatile neuropsihice necesare lucrului la inaltime.
Art. 4. Lucratorii vor fi admisi pentru lucrari la inaltime numai daca au viza medicala cu mentiunea expresa „apt pentru lucrul la inaltime”, mentiune ce va fi inscrisa in fisa individuala de instructaj.
Art. 5. Persoanele sub 18 ani si cei care au depasit varsta de 55 ani nu vor fi admisi pentru lucrul la inaltime.
Art. 6. Toti cei care lucreaza in conditiile lucrului la inaltime, indiferent de domeniul de activitate, vor purta echipament individual de protectie, specific eliminarii pericolului caderii in gol.
Art. 7. Persoana juridica ce acorda echipament de protectie este obligata sa-l intretina in perfecte conditii de utilizare, prin pastrare, curatare si reparare corespunzatoare.
Art. 8. Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat sau dotat din punct de vedere tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor.
Art. 9. Accesul la si de la locurile de munca amplasate la inaltime trebuie asigurat impotriva caderii in gol a lucratorilor.
Art. 10. Inainte de inceperea lucrului, persoana desemnata cu supravegherea activitatii trebuie sa verifice daca au fost asigurate toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.
Art. 11. Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. In functie de complexitatea lucrarilor si a gradului de periculozitate existent, persoana desemnata pentru supraveghere este conducatorul locului de munca sau conducatorul lucrarilor respective, sau alta persoana desemnata, echivalenta ca functie.
Art. 12. Conducatorul locului de munca si/sau utilizatorii trebuie sa verifice integritatea scarii inaintea fiecarei montari (utilizari). Sistemul de imbinare trebuie sa fie sigur si rigid.
Art. 13. Lucratorii care folosesc scarile trebuie sa poarte incaltaminte corespunzatoare pentru evitarea alunecarii.
Art. 14. Lungimea totala a scarii trebuie stabilita astfel incat sa dea posibilitatea lucratorului sa lucreze stand pe o treapta care se afla la o distanta de cel putin 1 m de la capatul superior al scarii.
Art. 15. Picioarele scarilor trebuie bine fixate, pentru a evita alunecarea scarilor si caderea lucratorului.
Art. 16. In cazul in care conditiile de lucru permit fixarea scarii sus, atunci se fixeaza carlige la capetele superioare ale ramelor longitudinale.
Art. 17. Pentru ca scara sa nu alunece, capetele inferioare ale ramelor longitudinale trebuie dotate, de la caz la caz, cu saboti de cauciuc sau cu saboti metalici cu capete ascutite.
Art. 18. Cand se lucreaza la o inaltime mai mare de 2 m, in locurile cu
circulatie intensa sau pardoseli alunecoase, la baza scarii trebuie sa stea un lucrator care va asigura stabilitatea scarii. La sol se va asigura o zona de protectie, avertizata vizibil, cu o suprafata stabilita in functie de inaltimea maxima de lucru, accesul oricarei persoane straine in zona fiind interzis.
Art. 19. Utilizarea scarilor de lemn este permisa la o sarcina maxima de 150 kg si numai de catre un singur lucrator.
Art. 20. Lungimea maxima a unei scari de lemn cu trepte late nu trebuie sa depaseasca 5 m, daca este folosita cu suport al locului de munca pentru lucrator.
Art. 21. Se interzice lucrul de pe primele doua trepte ale scarilor simple sau duble.
Art. 22. Se interzice utilizarea scarilor prelungite prin legare provizorie.
Art. 23. Se interzice utilizarea scarilor care au trepte lipsa sau sunt reparate provizoriu.
Art. 24. Se interzice sprijinirea scarilor de usi sau ferestre (geamuri sau de ramele geamurilor).
Art. 25. Este interzis intinderea de conductoare sau ridicarea de greutati cu ajutorul scarilor.