Suna acumCere oferta
In: Articole SSM0

INSTRUCTIUNI PROPRII PRIVIND UTILIZAREA SCHELELOR

Nici o schela nu va fi achizitionata si folosita , fara sa aiba Declaratie de conformitate a producatorului !Schelele trebuie controlate de catre o persoana competenta astfel:
• inainte de utilizarea lor;
• la intervale periodice;
• dupa orice modificare, perioada de neutilizare, expunerea la intemperii sau cutremure de pamant ori in alte circumstante care le-ar fi putut afecta rezistenta sau stabilitatea. Schelele mobile trebuie sa fie asigurate impotriva deplasarilor involuntare.
Dispozitii specifice de utilizare a schelelor:
Art.1. Fiecare schela si fiecare parte a acesteia va fi construita in baza unui proiect de schela, din material corespunzator si cu o rezistenta corespunzatoare scopului initial.
Art.2. Cheresteaua folosita pentru construirea schelelor din lemn va fi rezistenta si neprelucrata, zgrunturoasa si fara alte defecte care sa ii afecteze rezistenta si durabilitatea.
Art.3. Partile metalice care sunt folosite pentru construirea schelelor vor fi de buna calitate si in stare buna, fara coroziuni sau alte defectiuni care ar putea afecta rezistenta materialului.
Art.4. Toate schelele si platformele de lucru vor fi construite, schimbate si demontate de catre personal competent si experimentat sub atenta supraveghere a unui supraveghetor competent.
Art.5. Fiecare schela va fi intretinuta corespunzator si fiecare componenta a acesteia va fi fixata intr-o pozitie sigura astfel incat sa previna desprinderea accidentala.
Art.6. Elementele de sprijin ale unei schele trebuie sa fie protejate impotriva pericolului de alunecare fie prin fixare pe suprafata de sprijin, fie printr-un dispozitiv antiderapant. Suprafata de sprijin a schelei trebuie sa aiba o capacitate portanta suficienta.
Art.7. Baza (pamantul sau podeaua) pe care va fi pozitionata schela trebuie examinate cu atentie. Daca este necear, trebuie sa se prevada consolidarea bazei pentru a se asigura ca nu se va scufunda sau gauri sub greutatea schelei, incluzind aici si greutatea lucratorilor, echipamentelor si materialelor.
Art.8. Stabilitatea picioarelor de sustinere va fi asigurata:
-scufundand piciorul in pamant la o adancime suficienta; sau
-pozitionand piciorul pe o baza plata corespunzatoare, in asa fel incat sa se evite alunecarea.
-acolo unde schelele sunt construite pe suprafete solide precum betonul, mici placi de cherestea pot fi folosite in locul planseelor pentru a preveni spargerea placilor de baza.
Nu se vor folosi materiale moi sau friabile (caramizi, bucati de BCA, bucati de PAL etc.)
Art.9. Fiecare schela va fi ancorata corespunzator. Acolo unde este necesar, se va asigura un contrafort sau traverse, pentru a asigura stabilitatea.
Art.10. Schelele vor fi fixate cu ajutorul unor traverse centrale sau diagonale, sau cu ajutorul amandurora, pentru a asigura componentele laterale verticale; traversele centrale vor avea lungimea corespunzatoare astfel incat sa alinieze si sa impreuneze automat membrele verticale pentru a asigura stabilitatea si rigiditatea schelei. Toate traversele de legatura vor fi executate in conditii de siguranta.
Art.11. Ramele sistemului schelei vor fi pozitionate una deasupra celeilalte cu suruburi fixatoare pentru a asigura alinierea verticala corespunzatoare a picioarelor.
Art.12. Toate schelele vor avea o bordura de 10 cm pentru a preveni caderea obiectelor.
Art.13. Orice schela mobila sau orice schela ce poate fi mutata pe roti sau pe sina va fi:
-construita astfel incat sa se aiba in vedere stabilitatea, si daca este necesar pentru stabilitatea ei, se va plasa o greutate la baza;
– folosita pe o suprafata ferma si neteda, si nu pe o suprafata inclinata astefl incat sa se creeze riscul instabilitatii schelei sau a incarcaturii de pe aceasta;
– ancorata in conditii de siguranta astfel incat sa se evite miscarea atunci cand o persoana lucreaza pe schela;
– miscata numai prin impingerea bazei.
– franele se vor bloca atunci cand schela nu este in miscare.
– turnurile vor fi eliberate de persoane, materiale si instrumente inainte de a fi miscate.
Art.14. Dimensiunea si forma podinelor trebuie sa fie adecvate lucrarilor care urmeaza a fi executate si adaptate la sarcinile ce urmeaza a fi suportate. Ele trebuie sa permita lucrul si circulatia lucratorilor intr-o maniera sigura.
Art.15. Podinele unei schele trebuie sa fie montate de asa maniera incat componentele sa nu poata sa se deplaseze in cazul unei utilizari normale.
Art.16. Nici un gol periculos nu trebuie sa existe intre componentele podinelor si dispozitivele verticale de protectie impotriva caderii.
Art.17. Toate schelele trebuie prevazute cu scari de acces.Sunt interzise urcarea si coborarea lucratorilor direct pe podinile schelei prin agatare de stalpi sau de legaturile diagonalelor schelei. Urcarea si coborarea lucratorilor trebuie sa se faca pe scarile schelei.
Art.18. Se interzice accesul lucratorilor pe schela direct din cladire prin golul usilor, ferestrelor sau din logii si invers. In acest sens toate golurile care dau spre schela vor fi barate.
Art.19. Atunci cand schela nu este gata pentru intrebuintare, ea trebuie semnalizata corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *