Suna acumCere oferta
In: Articole SSM0

INSTRUCTIUNI PROPRII PRIVIND UTILIZAREA ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECTIE

Art. 1. Prin echipament individual de protectie se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Art. 2. Echipamentul individual de protectie este proprietatea unitatii si se acorda obligatoriu si gratuit intregului personal expus riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala.

Art. 3. Echipamentele individuale de protectie trebuie utilizate atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii.

Art. 4. Personalul detasat, elevilor sau studentilor in practica, personalului cu atributii de indrumare si control, etc, de asemenea, li se acorda gratuit echipamentul individual de protectie.

Art. 5. Echipamentul individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

(a) sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc;

(b) sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;

(c.) sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;

(d.) sa se potriveasca in mod corect persoanei care ii poarta, dupa toate ajustarile facute.;

(6).In cazul in care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi pastreze eficacitatea in raport cu riscurile respective.

Art. 7. Echipamentul individual de protectie este, in principiu, destinat purtarii de catre o singura persoana.

Art. 8. Daca imprejurarile impun purtarea echipamentului individual de protectie de catre mai multe persoane, se iau masuri corespunzatoare pentru a asigura ca aceasta utilizare nu creeaza diferitilor utilizatori nici o problema de sanatate sau de igiena.

Art. 9. In cazul degradarii echipamentului individual de protectie, respectiv al pierderii calitatilor de protectie, indiferent de motive, se acorda obligatoriu un nou echipament.

Art. 10. Degradarea sau pierderea echipamentului individual de protectie din vina purtatorului, atrage raspunderea acestuia pentru prejudiciul cauzat.

 1. EVALUAREA ECHIPAMENTULUI DE PROTECTIE INDIVIDUAL

Art. 11. Inainte de a alege echipamentul individual de protectie, angajatorul face o evaluare.

Art. 12. Aceasta evaluare cuprinde:

 1. a) analiza si evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate prin alte mijloace;
 2. b) definirea caracteristicilor pe care trebuie sa le posede echipamentul individual de protectie pentru a fi eficace impotriva riscurilor, luand – se in considerare orice riscuri pe care le poate           crea echipamentul in sine;
 3. c) compararea caracteristicilor echipamentului individual de protectie disponibil cu caracteristicile pe care trebui sa le posede.

Art. 13. Evaluarea trebuie revizuita in functie de modificarile aduse oricarui element al echipamentului individual de protectie.

 1. APROVIZIONAREA ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECTIE

Art. 14. Aprovizionarea echipamentului individual de protectie se face ritmic de la furnizorii autorizati, cu respectarea prescriptiilor de calitate, refuzandu–se marfa neconforma calitativ.

Art. 15. Dupa receptionarea echipamentului individual de protectie in unitate se va proceda la inscrierea in fisa de magazie pentru fiecare echipament aprovizionat.

 1. ACORDAREA ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECTIE

Art. 16. Conditiile de acordare a echipamentului individual de protectie, in special durata purtarii, sunt determinate in functie de gravitatea riscului, frecventa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecarui lucrator si de performanta echipamentului individual de protectie.

Art. 17. Norma de consum si meseria sau functia care poate beneficia de echipament este stabilita prin lista echipamentelor individual de protectie (conform HG nr.1048/2006) al prezentului normativ intern.

Art. 18. Consemnarea primirii echipamentului individual de protectie de catre lucrator se va face pe fisa de acordare E.I.P, care va cuprinde numele si prenumele lucratorului, meseria, sortimentul de echipament acordat, data la care a fost eliberat si semnatura de primire.

Art. 19. Acordarea unui anumit sortiment din dotarea suplimentara este obligatoriu in masura in care este justificat de conditiile in care se desfasoara procesul de munca.

 

Art. 20. Persoanele care executa lucrari intamplatoare sau de interventii in conditiile diferite de cele pentru care au fost dotati, vor primi sortimentul de echipament de protectie necesara, astfel ca executarea lucrarilor respective sa se desfasoare in conditii de deplina securitate.

Art. 21. In aceste cazuri, dotarea va avea caracter temporar si va fi stabilita de conducerea unitatii.

Art. 22. Persoanele care executa in mod permanent doua sau mai multe meserii ce se desfasoara in conditii diferite vor fi dotati conform prevederilor de la meseria de baza si li se vor acorda acele sortimente suplimentare care sunt prevazute pentru celelalte meserii.

Art. 23. La modificarea conditiilor de munca sau aparitia unei noi meserii, sau a unui factor de risc nou, conducerea unitatii va dispune pentru dotarea cu echipamentele individuale de protectie,

Art. 24. In cazurile in care unele meserii se exercita in conditii care duc la un grad inalt de nocivitate sau la o murdarire excesiva a echipamentului, pentru a se asigura o mai buna intretinere a acestuia se vor acorda doua echipamente din sortimente prevazute in Lista echipamentelor individual de protectie (conform HG nr.1048/2006) la meseria respectiva, prin dublarea normei de consum stabilita pentru o singura bucata.

Art. 25. Lucratorului caruia i se desface contractul de munca sau este transferat in alta unitate i se va retrage echipamentul individual de protectie, chiar daca durata de utilizare prevazuta a fost expirata.

Art. 26. La inlocuirea unor sortimente de echipamente de protectie, purtatorul este obligat sa restituie unitatii echipamentul folosit.

 1. INFORMAREA LUCRATORILOR CU PRIVIRE LA E.I.P

Art. 27. Lucratorii si reprezentantii acestora trebuie informati cu privire la toate masurile ce trebuie luate in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor, atunci cand acestia utilizeaza echipamente individuale de protectie la locul de munca.

Art. 28. Angajatorul sau conducatorul procesului de munca au obligatia sa instruiasca personalul muncitor privind modelul de utilizarea si asupra caracteristicilor echipamentului.

Art. 29. Daca este cazul se organizeaza un antrenament privind purtarea echipamentului individual de protectie.

Art. 30. In cadrul unitatii trebuie sa furnizeze informatii adecvate privind fiecare echipament individual de protectie impus, in special despre riscurile impotriva carora il protejeaza purtarea echipamentului.

Art. 31. Informatiile trebuie sa fie pe intelesul lucratorilor.

 1. REGULI DE UTILIZARE A ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECTIE

Art. 32. Reguli generale de utilizare este luare in considerare a reglementarilor comunitare care indica imprejurarile sau situatiile de risc in care este necesara utilizarea echipamentului individual de protectie, fara a aduce atingere prioritatii care trebuie sa se acorde mijloacelor de protectie colectiva.

Art. 33. Echipamentul individual de protectie poate fi utilizate numai in scopuri specificate in conformitate cu fisa de instructiuni, cu exceptia imprejurarilor specifice si exceptionale.

Art. 34. Echipamentul individual de protectie se va utiliza exclusiv in timpul programului de lucru, pe toata durata indeplinirii sarcinii de munca sau activitatii pe care se desfasoara in unitate.

Art. 35. Conducatorii proceselor de munca nu vor accepta prezenta la lucru si nu vor incredinta sarcini de serviciu persoanelor care nu poarta echipamentul de protectie corespunzator conditiilor in care urmeaza sa lucreze.

Art. 36. Nepurtarea echipamentului individual de protectie, in cazul in care acesta este corect acordata si in stare functionabila sau utilizarea acestuia in alte scopuri sau alte conditii decat cele prevazute in instructiunile de utilizare va fi sanctionata conform prevederilor regulamentului intern in vigoare.

Art. 37. Executantul unei sarcini de munca are dreptul de a refuza executarea acesteia daca nu i se asigura echipamente individuale de protectie necesare, prevazute in Lista echipamentelor individual de protectie (conform HG nr.1048/2006) al prezentului normativ intern, fara ca refuzul sa atraga asupra sa sanctiuni disciplinare.

 1. RETINEREA ECHIPAMENTUL INDIVIDUAL DE PROTECTIE
  Art.38. Unitatea are obligatia sa asigure conditii pentru depozitarea, intretinerea si repararea echipamentelor individuale de protectie, astfel incat sa se asigure conservarea calitatilor de protectie ale acestora.

Art. 39. Persoanele care au in dotare echipamente individuale de protectie sunt obligate sa le foloseasca in mod corespunzator, pentru a preveni uzarea prematura a acestora.

Art. 40. Echipamentele individuale de protectie cu importanta deosebita pentru prevenire a accidentelor de munca sau a imbolnavirii profesionale se vor verifica periodic conform instructiunilor producatorului. La verificare se vor atesta pentru utilizare in continuare sau scoaterea lor din uz.

LISTA ORIENTATIVA SI NEEXHAUSTIVA A ECHIPAMENTELOR INDIVIDUALE DE PROTECTIE

PROTECTIA CAPULUI:

– casti de protectie pentru utilizare in industrie (mine, santiere de lucrari publice, alte ramuri industriale);

– acoperamant usor pentru protectia scalpului (caschete, bonete, plase de par, cu sau fara cozoroc);

– acoperamant pentru cap (bonete, caschete, palarii etc. din material textil, material textil tratat etc.).

PROTECTIA IMPOTRIVA ZGOMOTULUI:

– antifoane interne si alte dispozitive similare;

– casti antifonice (care acopera tot capul);

– antifoane externe care pot fi montate pe casti de protectie industriale;

– antifoane externe cu receptor de joasa frecventa incorporat;

– antifoane cu comunicare audio.

PROTECTIA OCHILOR SI A FETEI:

– ochelari cu brate;

– ochelari-masca; vizibile;

– ecrane faciale (viziere);

– masti si casti pentru sudura cu arc (masti de mana, masti cu fixare pe cap sau masti care pot fi montate pe casti de protectie).

PROTECTIA RESPIRATORIE:

– aparate filtrante impotriva pulberilor, gazelor si pulberilor radioactive;

– aparate de protectie respiratorie izolante cu aductie de aer;

– aparate de protectie respiratorie cu masca de sudura detasabila;

– aparate si dispozitive pentru scufundare;

– costume pentru scufundare.

PROTECTIA MAINII SI BRATULUI:

– manusi care asigura protectie:

▪ impotriva agresiunilor mecanice (intepaturi, taieturi, vibratii etc.);

▪ impotriva substantelor chimice;

▪ pentru electricieni si impotriva caldurii;

– manusi cu un deget;

– degetare;

– manecute;

– manseta de protectie a incheieturii mainii pentru munci grele;

– mitene (manusi fara degete);

– manusi de protectie.

PROTECTIA PICIOARELOR SI A GAMBELOR:

– pantofi, bocanci, cizme semiinalte si cizme de securitate;

– incaltaminte la care se pot scoate rapid sireturile sau carligele;

– incaltaminte cu bombeu suplimentar de protectie;

– incaltaminte si supraincaltari cu talpi rezistente de caldura;

– incaltaminte, cizme si supraincaltari rezistente la caldura;

– incaltaminte, cizme si supraincaltari termoizolante;

– incaltaminte, cizme si supraincaltari impotriva vibratiilor;

– incaltaminte, cizme si supraincaltari antistatice;

– incaltaminte, cizme si supraincaltari electroizolante;

– cizme pentru lucratorii cu ferastraie cu lant;

– saboti;

– genunchiere;

– glezniere detasabile;

– ghetre;

– crampoane detasabile pentru gheata, zapada sau podele alunecoase.

PROTECTIA PIELII:

– creme de protectie/unguente.

PROTECTIA TRUNCHIULUI SI A ABDOMENULUI:

– veste, jachete si sorturi de protectie impotriva agresiunilor mecanice (intepare, taiere, stropi de metal );

– veste, jachete si sorturi de protectie impotriva substantelor chimice;

– veste cu sistem de incalzire;

– veste de salvare;

– sorturi de protectie impotriva radiatiilor X;

– centuri lomboabdominale.

PROTECTIA INTREGULUI CORP

ECHIPAMENT PROIECTAT PENTRU A PREVENI CADERILE:

– echipament de prevenire a caderilor (echipament complet cu toate accesoriile necesare);

– echipament de franare cu absorbire a energiei cinetice

– dispozitive de sustinere a corpului (centuri de securitate).

IMBRACAMINTE DE PROTECTIE:

– imbracaminte pentru lucru „de securitate” (doua piese si combinezoane);

– imbracaminte de protectie impotriva agresiunilor mecanice (intepare, taiere etc.);

– imbracaminte de protectie impotriva substantelor chimice;

– imbracaminte de protectie impotriva proiectiilor de metal topit si a radiatiilor infrarosii;

– imbracaminte de protectie rezistenta la caldura;

– imbracaminte termoizolanta;

– imbracaminte de protectie impotriva contaminarii radioactive;

– imbracaminte de protectie impotriva pulberilor;

– imbracaminte de protectie impotriva gazelor;

– imbracaminte si accesorii (banderole, manusi etc.) de semnalizare fluorescente, reflectorizante;

– paturi de protectie.

LISTA ORIENTATIVA SI NEEXHAUSTIVA A ACTIVITATILOR SI SECTOARELOR DE ACTIVITATE CARE POT NECESITA UTILIZAREA DE ECHIPAMENT INDIVIDUAL DE PROTECTIE

 1. PROTECTIA CAPULUI (PROTECTIA CRANIULUI)

CASTI DE PROTECTIE:

lucrari de constructii, in special activitate pe, sub sau in apropierea schelelor si locurilor de munca la inaltime, la operatii de montare si demontare a cofrajelor, de asamblare si instalare, activitate desfasurata pe schele si de demolari;

– lucrari de poduri metalice, constructii metalice inalte, stalpi, turnuri, structuri hidraulice de metal, furnale, otelarii si laminoare, containere mari, conducte mari, cazane si centrale electrice;

– lucrari in fose, santuri, puturi si galerii;

– terasamente si lucrari in piatra;

– lucrari in subteran, cariere, excavari la suprafata, halde;

– lucrari cu unelte de impuscat bolturi;

– lucrari cu explozivi;

– lucrari in vecinatatea lifturilor, dispozitivelor de ridicare, macaralelor si a transportoarelor;

– lucrari la furnale, instalatii de concasare fina, otelarii, laminoare, ateliere metalurgice, forjare, matritare la cald si turnare;

– lucrari la cuptoare industriale, containere, masini, silozuri, buncare si conducte;

– lucrari de constructii navale;

– lucrari de manevra feroviare;

– lucrari in abatoare.

 1. PROTECTIA PICIOARELOR

INCALTAMINTE DE SECURITATE CU TALPA ANTIPERFORATIE:

– lucrari de constructii, civile si rutiere;

lucrari pe schele;

– lucrari de demolare;

– lucrari de constructii in beton si placi prefabricate, care presupun montarea si demontarea cofrajelor;

– lucrari pe santiere si in spatii de depozitare;

– lucrari pe acoperisuri.

INCALTAMINTE DE SECURITATE FARA TALPA ANTIPERFORATIE:

– lucrari pe poduri metalice, constructii metalice inalte, stalpi, turnuri, structuri hidraulice de metal, furnale, otelarii si laminoare, containere mari, conducte mari, cazane si centrale electrice;

– constructia de cuptoare, instalatii de incalzire si ventilare si lucrari de asamblare de metale;

– lucrari de transformare si intretinere;

– lucrari cu furnale, instalatii de concasare fina, otelarii, laminoare, ateliere metalurgice, forjare, matritare la cald, presari la cald si trefilare;

– lucrari in cariere si in exploatari de suprafata si halde;

– extractia si prelucrarea pietrei;

– productia, tratarea si prelucrarea produselor din sticla plata si a recipientelor din sticla;

– lucrari de manipulare a formelor in industria ceramicii;

– captusirea cuptoarelor din industria ceramicii;

– lucrari de turnare in industria produselor ceramice si a materialelor de constructii;

– transport si depozitare;

– lucrari cu blocuri de carne congelata si ambalaje metalice de conserve alimentare;

– lucrari de constructii navale;

– lucrari de manevra feroviare.

INCALTAMINTE DE SECURITATE CU TOC SAU TALPA ORTOPEDICA SI INSERTIE ANTIPERFORATIE:

– lucrari pe acoperisuri.

INCALTAMINTE DE SECURITATE CU TALPI TERMOIZOLANTE:

– lucrari cu si pe materiale foarte fierbinti sau foarte reci.

INCALTAMINTE DE SECURITATE CARE SE POATE DEZECHIPA USOR:

– acolo unde exista riscul penetrarii de substante incandescente.

 1. PROTECTIA OCHILOR SAU A FETEI

OCHELARI DE PROTECTIE, VIZIERE SI ECRANE FACIALE:

– lucrari de sudura, polizare si debitare;

– lucrari de gaurire si gravare;

– lucrari de taiere si prelucrare a pietrei;

lucrari cu unelte de impuscat bolturi;

– utilizarea de masini a caror functionare se bazeaza pe indepartarea spanului in cazul prelucrarii de materiale care produc span;

– matritarea la cald;

– indepartarea si maruntirea cioburilor;

– pulverizarea de substante abrazive;

– lucrari cu solutii acide si alcaline, dezinfectanti si produse de curatare corozive;

– utilizarea de dispozitive cu jet lichid;

– lucrari cu si in apropierea materialelor incandescente;

– lucrari cu caldura radianta;

– lucrari cu laser.

 1. PROTECTIA RESPIRATORIE

SEMIMASTI/APARATE DE PROTECTIE RESPIRATORIE:

– lucrari in containere, spatii inguste si cuptoare industriale alimentate cu gaz, in cazul in care poate exista riscul intoxicarii cu gaz sau cantitatea de oxigen este insuficienta;

– lucrari la gura de incarcare a furnalelor;

– lucrari in apropierea convertizoarelor si a conductelor de gaz ale furnalelor;

– lucrari in apropierea oalelor de turnare, in cazul in care se pot degaja vapori de metale grele;

– lucrari pe captuseala furnalelor si a oalelor de turnare, in cazul in care se pot degaja pulberi;

– vopsirea prin pulverizare fara ventilatie corespunzatoare;

– lucrari in puturi, canale si alte spatii subterane ale sistemului de canalizare;

– lucrari in instalatii de racire in care exista riscul scurgerii agentului de refrigerare.

 1. PROTECTIA AUZULUI

ANTIFOANE:

– lucrari la prese de metale;

– lucrari cu dispozitive pneumatice;

– lucrari ale personalului de la sol in aeroporturi;

– lucrari de treierat;

– lucrari in industria lemnului si textila.

 1. PROTECTIA CORPULUI, BRATELOR SI MAINILOR

IMBRACAMINTE DE PROTECTIE:

– lucrari cu acizi si solutii caustice, dezinfectanti si substante de curatare corozive;

– lucrari cu sau in apropierea materialelor fierbinti si acolo unde se simt efectele caldurii;

– lucrari cu produse din sticla plata;

– lucrari de sablare;

– lucrari in camere frigorifice.

IMBRACAMITE DE PROTECTIE GREU INFLAMABILA:

– lucrari de sudura in spatii inguste.

SORTURI REZISTENTE LA PERFORATIE:

– lucrari de dezosare si transare;

– lucrari cu cutite de mana care implica indreptarea cutitului spre corp.

SORTURI DIN PIELE:

– lucrari de sudura;

– lucrari de forjare;

– lucrari de turnare.

PROTECTIA ANTEBRATULUI:

– lucrari de dezosare si transare.

MANUSI:

– lucrari de sudura;

– manipularea de obiecte cu muchii ascutite, dar nu la utilizarea masinilor care prezinta riscul ca manusa sa fie prinsa;

– lucrari neprotejate cu acizi si solutii caustice.

MANUSI DIN IMPLETITURA METALICA:

– lucrari de dezosare si transare;

– utilizarea obisnuita a cutitelor de mana in productie si abatoare;

– schimbarea cutitelor la masinile de taiat.

 1. IMBRACAMINTE DE PROTECTIE IMPOTRIVA INTEMPERIILOR:

– lucrari in aer liber pe ploaie si vreme rece.

 

 

 1. IMBRACAMINTE REFLECTORIZANTA:

– lucrari in locuri in care lucratorii trebuie sa poata fi observati la timp.

 1. CENTURI DE SECURITATE:

– lucrari pe schele;

– asamblarea de piese prefabricate;

– lucrari pe stalpi.

 1. FRANGHII DE SECURITATE:

– lucrari in cabine de macarale amplasate la mare inaltime;

– lucrari in cabine de stivuitoare si elevatoare amplasate la mare inaltime in depozite;

– lucrari in partea superioara a turnurilor de sonda;

– lucrari in puturi si canalizari.

 1. PROTECTIA PIELII:

– prelucrarea materialelor de acoperire;

– lucrari de tabacarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *