Suna acumCere oferta
Fumatul interzis
In: Articole SSM0

Cum ne organizam pentru a respecta reglemetarile legale.

Fumatul, un subiect controversat ce o data cu aplicarea Legii 15/2016 a impartit Romania in doua tabere: fumatori si nefumatori.

Asa cum este specificat principalul scop al legii este acela de interzice fumatul in spatiile inchise de la locul de munca si in spatiile publice inchise.

Cel mai important de retinut este faptul ca fumatul in spatiile inchise a devenit strict interzis. Cum definim spatiul inchis? Spatiul inchis este considerat orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective indiferent de forma de proprietate care are acoperis, plafon sau tavan si este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora.

De aici intelegem ca orice spatiu de la locul de munca ce are in componenta mimin doi pereti si tavan este considerat conform legii spatiu inchis.

Prin loc de munca intelegem acel loc destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.

In situatia in care in cadrul unui spatiu de locuit se desfasoara activitate economica, zona respectiva devine automat loc de munca, iar fumatul este interzis.

Spatiile unde se poate fuma:

Fumatul la locul de munca este permis doar in spatiile special amenajate, fara acoperis sau cu acoperis, dar cu mai putin de doi pereti. Mai este permis si in incaperile cu acoperis retractabil sau inchideri laterale atunci cand structura de inchidere este complet inchisa, stransa, astfel incat acoperisul sau peretele nu este vizibil.

In terase, pavilione, chioscuri este permis fumatul doar cand jaluzelele, usile pliante, elementele demontabile sunt inchise astfel incat spatiul sa devina deschis.

Obligatiile administratorilor de locuri de munca cu privire la fumat:

Dumneavoastra in calitate de Administrator aveti obligatia de a elabora si a pune in aplicare regulamente interne prin care se interzice fumatul la locul de munca in spatiile inchise. Acestea trebuie sa contina prevederi prin care se interzice fumatul in spatiile inchise de la locul de munca si sanctiuni pentru incalcarea interdictiei de a fuma.

Totodata trebuie sa marcati spatiile mentionate cu indicatoarele „Fumatul interzis”.

Sanctiuni:

Fumatul in spatiile inchise reprezinta o abatere grava. Lucratorul ce nu respecta interdictia de a fuma poate fi sanctionat atat de angajator in conformitate cu codul muncii cu sactiune disciplinara ce porneste de la avertisment si poate ajunge pana la desfacerea contractului de munca, cat si de reprezentantul Politiei locale sau MAI in cadrul unei actiuni de control si se poate solda cu amenda intre 100 si 500 de lei.

Administratorul poate fi sanctionat daca se constata ca angajatii fumeaza la locul de munca sau in regulamentul intern nu sunt specificate prevederi referitoare la raspunderea disciplinara a salariatilor pentru nerespectarea legii 15/2016, atat de reprezentantii Politiei locale, MAI cat si de Inspectorii de munca in cadrul controalelor si se poate solda cu amenda intre 5.000 si 15.000  ajungand chiar la inchiderea unitatii.

Concluzii:

Chiar daca nu este comoda si poate parea discriminatorie pentru cei ce fumeaza, legea are ca scop protejarea angajatilor si a cetatenilor ce se afla in spatiile publice privind expunerea la fumul din tutun, asa numitul fumat pasiv.

Cu totii suntem datori ca prin actinile si activitatile noastre sa nu periclitam sanatatea celor din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *