Suna acumCere oferta
eccidente de munca mortale
In: Articole SSM, Legislatia muncii0

Evidentiati zonele cu risc ridicat si specific!

Zonele cu risc ridicat si specific sunt acele zone din cadrul socetatii in care au fost identificate riscuri ce pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinte grave, ireversibile, respectiv deces sau invaliditate.

In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, dvs., in calitate de angajator, aveti obligatia de a tine evidenta zonelor cu risc ridicat si specific (art. 13 lit. k) din Legea nr. 319/2006).

Evidenta zonelor cu risc ridicat si specific trebuie sa contina:

  • nominalizarea acestor zone in cadrul intreprinderii si/sau unitatii;
  • masurile stabilite in urma evaluarii riscurilor pentru aceste zone.

Stabilirea zonelor de munca cu risc ridicat si specific implica:

  • identificarea si evaluarea riscurilor/factorilor de risc de accidentare si imbolnavire profesionala, precum si a consecintelor actiunii acestora asupra organismului – deces sau invaliditate;
  • nivelul cantitativ al factorilor de risc in cazul imbolnavirilor profesionale;
  • durata de expunere la actiunile factorilor de risc;
  • nivelul morbiditatii prin accidente si boli profesionale.

Masurile de asigurare a securitatii si sanatatii in munca pot fi:

– tehnice;
– organizatorice;
– sanitare;
– de orice alta natura.

Bazate pe evaluarea riscurilor acestea trebuie sa fie adaptate zonelor de munca respective, corespunzator conditiilor de munca specifice unitatii, avizate odata cu lista zonelor cu risc ridicat specific.

Atentie
Dvs., ca angajator, trebuie sa aduceti la cunostinta conducatorilor locurilor de munca si a lucratorilor care isi desfasoara activitatea in zonele cu risc ridicat si specific masurile stabilite in urma evaluarii riscurilor.

Actiunile pentru realizarea masurilor stabilite in urma evaluarii riscurilor pentru zonele cu risc ridicat si specific constituie o prioritate in cadrul planului de protectie si prevenire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *