Suna acumCere oferta
In: Articole SSM0

DACA A INCEPUT MISCAREA SEISMICA:

RAMANEM PE LOC ! NU FUGIM !

NE PROTEJAM IN LOCURI SIGURE, SUB BANCA SAU SUB MASA !

NE FERIM DE OBIECTELE INALTE, DE CELE SUSPENDATE SI DE FERESTRE !

ASCULTAM INSTITUTORII – INVATATORII SI PROFESORII !

Comportament dupa cutremur

EVACUAREA DIN CLADIRI

•Cladirile trebuie parasite calm, fara a lua lucruri inutile, iar drumul spre iesire trebuie verificat cu grija, pentru a evita expunerea la pericole.
•Pentru orice eventualitate, trebuie prevenita ranirea provocata de caderea unor tencuieli, caramizi, etc. la iesirea din cladire, utilizand o casca de protectie sau, in lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geanta, ghiozdan, carti groase, etc.).

•Daca la iesire usile sunt blocate, trebuie sa se actioneze fara panica pentru deblocarea acestora. Daca usile nu pot fi deblocate, se recomanda spargerea geamului, curatirea ramei si a zonei de cioburi, utilizand un scaun, o vaza, etc. si evacuarea prin golul astfel creat.

PERSOANELE RANITE

•In cazul in care, in urma unui cutremur sunt persoane ranite, acestea trebuie sa fie eliberate din locurile unde au ramas prinse si sa li se acorde primul ajutor. Ranitii grav nu trebuie miscati decat daca sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze, pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat. In caz contrar, starea ranitilor ar putea fi agravata de manevrarea necorespunzatoare. De asemenea, persoanele in putere trebuie sa se ingrijeasca de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor si sa acorde tot sprijinul echipelor de salvare.

UTILIZAREA TELEFOANELOR

•Telefonul nu trebuie utilizat decat pentru apeluri catre serviciile de urgenta, in cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

VERIFICAREA INSTALATIILOR

•Pentru a preintampina eventuale dezastre cauzate de cutremure, trebuie verificata starea instalatiilor electrice, de gaze, apa, canalizare. In cazul in care se constata avarii, trebuie inchisa alimentarea locala sau generala si anuntata unitatea de specialitate pentru interventie. De asemenea, nu trebuie folosit focul.

•Daca se constata ca in ascensor sunt persoane blocate, operatiunea de evacuare este dificila si nu exista un alt pericol imediat (incendiu, scurgere de gaze, inundatie, etc.), incercati sa calmati persoanele si adresati-va unei firme specializate sau serviciilor de urgenta, intervenind numai cu specialisti si unelte necesare, cu grija de a nu provoca deplasarea cabinei sau caderea in gol a vreunei persoane.

PERSOANELE RAMASE BLOCATE

•Experienta cutremurelor precedente a dovedit ca este util ca oamenii sa aiba cunostinte necesare supravietuirii pana la interventia echipelor de salvare, in cazul unei situatii extreme in care, de exemplu, acestia sunt surprinsi sub daramaturi, mobilier rasturnat sau intr-o camera/incinta (ascensor, etc.) blocata, prin intepenirea usilor sau din alte cauze. O varianta clasica de comunicare cu personalul specializat care intervine pentru deblocare si salvare, este sa se bata, la intervale regulate, cu un obiect tare in conducte invecinate sau in peretii incintei, pana la stabilirea unui contact verbal intre victima si salvatori.

•Persoanele aflate in astfel de situatii de criza trebuie sa evite contorizarea timpului scurs pana la salvare, deoarece, in astfel de conditii, desi timpul pare nesfarsit, corpul uman isi mobilizeaza resurse nebanuite pentru a trece peste o perioada critica. In acest mod se explica rezistenta de sute de ore in conditii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *