NORMATIV INTERN PRIVIND ACORDAREA ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECTIE
Echipamentul individual de protectie este proprietatea unitatii si se acorda obligatoriu si gratuit intregului personal expus riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala.
Echipamentele individuale de protectie trebuie utilizate atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masuri, metode sau procedee de organizare a muncii.
Personalul detasat, elevilor sau studentilor in practica, personalului cu atributii de indrumare si control, etc, de asemenea, li se acorda gratuit echipamentul individual de protectie.
Echipamentul individual de protectie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc;
- sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
- sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
- sa se potriveasca in mod corect persoanei care ii poarta, dupa toate ajustarile facute.;
In cazul in care prezenta unor riscuri multiple impune purtarea simultana a mai multor echipamente individuale de protectie, aceste echipamente trebuie sa fie compatibile si sa isi pastreze eficacitatea in raport cu riscurile respective.
LISTA ORIENTATIVA SI NEEXHAUSTIVA A ECHIPAMENTELOR INDIVIDUALE DE PROTECTIE
PROTECTIA CAPULUI:
PROTECTIA IMPOTRIVA ZGOMOTULUI:
PROTECTIA OCHILOR SI A FETEI:
PROTECTIA RESPIRATORIE:
PROTECTIA MAINII SI BRATULUI:
PROTECTIA PIELII:
PROTECTIA TRUNCHIULUI SI A ABDOMENULUI:
PROTECTIA PICIOARELOR SI A GAMBELOR:
ECHIPAMENT PROIECTAT PENTRU A PREVENI CADERILE:
IMBRACAMINTE DE PROTECTIE:
Conducatorii proceselor de munca nu vor accepta prezenta la lucru si nu vor incredinta sarcini de serviciu persoanelor care nu poarta echipamentul de protectie corespunzator conditiilor in care urmeaza sa lucreze.
Nepurtarea echipamentului individual de protectie, in cazul in care acesta este corect acordata si in stare functionabila sau utilizarea acestuia in alte scopuri sau alte conditii decat cele prevazute in instructiunile de utilizare va fi sanctionata conform prevederilor regulamentului intern in vigoare.
Executantul unei sarcini de munca are dreptul de a refuza executarea acesteia daca nu i se asigura echipamente individuale de protectie necesare, prevazute in Lista echipamentelor individual de protectie (conform HG nr.1048/2006) al prezentului normativ intern, fara ca refuzul sa atraga asupra sa sanctiuni disciplinare.
Citeste si activitatea de telemunca, a fost reglementata prin Legea nr. 81/2018