Suna acumCere oferta
In: Articole PSI, Articole SSM0

Conducerea preventiva este esentiala pentru toti soferii, indiferent daca opereaza autoturisme personale sau vehicule de transport marfa. Acest stil de conducere minimizeaza riscurile de accident si imbunatateste securitatea pe drum

Pentru șoferii de transport marfă:

 1. Verificați Vehiculul: Înainte de a pleca, faceți un control complet al camionului. Verificați anvelopele, frânele, luminile și toate semnalele.
 2. Planificați Traseul: Încercați să evitați zonele aglomerate, drumurile înguste sau în condiții proaste.
 3. Încărcătura: Asigurați-vă că încărcătura este bine fixată și distribuită corect, pentru a evita dezechilibrarea vehiculului.
 4. Distanța de Siguranță: Mențineți o distanță de siguranță suficientă față de vehiculele din față, în special la viteze ridicate.
 5. Limitați Viteza: Nu depășiți viteza legală și adaptați-vă la condițiile meteo sau ale drumului.
 6. Odihnă: Programați pauzele necesare pentru odihnă și evitați conducerea când sunteți obosit sau distraș.
 7. Comunicația: Utilizați semnalele de mână și luminile corespunzător pentru a comunica intențiile dvs. altor șoferi.

Pentru soferii de autoturisme:

 1. Verificare Preliminară: Verificați anvelopele, frânele și luminile înainte de a pleca.
 2. Centura de Siguranță: Purtați întotdeauna centura de siguranță și asigurați-vă că și pasagerii o fac.
 3. Viteza: Păstrați o viteză adaptată condițiilor de drum și respectați limitele legale.
 4. Distanța de Siguranță: Mențineți o distanță de siguranță față de vehiculele din față și fiți atenți la vehiculele mari, care au nevoie de mai mult spațiu pentru a frâna.
 5. Folosirea Semnalelor: Utilizați semnalele de schimbare a direcției sau luminile de avarie pentru a anunța ceilalți șoferi despre intențiile dvs.
 6. Evitați Distragerile: Nu folosiți telefonul mobil, nu mâncați și nu faceți alte activități care v-ar putea distrage atenția de la drum.
 7. Conducere Defensivă: Fiți pregătiți să reacționați la acțiunile neașteptate ale altor șoferi sau la condiții de drum periculoase.

Conducerea defensiva este o tehnica de conducere care implica anticiparea si pregatirea pentru situatii neasteptate. Scopul este de a reduce riscul de accidente si de a reactiona eficient la actiunile altor soferi si la conditii de drum neprevazute

Conștientizare Situațională

 1. Verificați Oglinzile: Urmăriți în mod constant oglinzile retrovizoare pentru a vă păstra o imagine clară a traficului din spatele și din lateralul dvs.
 2. Menținerea Distanței de Siguranță: Mențineți o distanță de cel puțin 3 secunde față de vehiculul din față, și măriți această distanță în condiții meteo nefavorabile.
 3. Anticiparea Acțiunilor Altora: Observați semnalele și poziționarea vehiculelor din jur pentru a anticipa mișcările lor posibile.

Planificare și Decizie

 1. Planificarea Traseului: Cunoașterea traseului în avans vă permite să anticipați problemele potențiale, cum ar fi construcții pe drum sau intersecții complicate.
 2. Fii Pregătit pentru Urgențe: Cunoașteți locația și modul de utilizare a echipamentelor de urgență, cum ar fi stingătoarele, kiturile de prim ajutor și triunghiurile reflectorizante.
 3. Aveți un Plan B: Fii pregătit să luați decizii rapide, cum ar fi o schimbare bruscă a benzii sau o oprire de urgență, dacă este necesar.

Tehnici de Conducere

 1. Frânare și Accelerație Controlată: Utilizați frâna și accelerația cu grijă pentru a evita mișcări bruste care pot duce la pierderea controlului vehiculului.
 2. Evitarea unui Obiect: Învățați cum să manevrați vehiculul în cazul în care trebuie să evitați un obiect. Aceasta implică de obicei frânarea bruscă și direcționarea în jurul obiectului, urmată de revenirea pe cursul inițial.
 3. Folosirea Corectă a Semnalelor: Semnalizează intenția de a schimba direcția sau de a opri cu cel puțin 5 secunde înainte de a acționa.

Comportament

 1. Evitați Agresivitatea pe Drum: Păstrați calmul și evitați conflictul cu alți șoferi.
 2. Evitați Distragerile: Nu folosiți telefonul mobil, nu mâncați, nu citiți sau nu efectuați alte activități care ar putea să vă distragă atenția.
 3. Odihnă și Atenție: Nu conduceți dacă sunteți obosit, iritat sau sub influența substanțelor care afectează abilitățile de conducere.

Conducerea defensiva implica o serie de actiuni proactive si reactive care ajuta la prevenirea accidentelor si asigura o deplasare in siguranta.

Exemple de Anticipare și Reacție

 1. Stop la Intersecții: Dacă semaforul se schimbă în verde, nu accelerați imediat. O privire rapidă în ambele direcții vă poate asigura că niciun alt vehicul nu încearcă să treacă la roșu.
 2. Lasă Cale Liberă Ambulanțelor și Poliției: Când auziți sirenele, treceți pe banda cea mai din dreapta și opriți dacă este necesar, pentru a le permite vehiculelor de urgență să treacă.
 3. Evitarea unui Accident: Dacă un șofer din față frânează brusc, în loc să frânați și voi brusc, puteți schimba banda (dacă este liberă și sigură) pentru a evita coliziunea.
 4. Depășirea cu Precauție: Dacă trebuie să depășiți un vehicul lent, asigurați-vă că aveți suficient spațiu pentru a efectua manevra și folosiți semnalele corespunzător.

Exemple de Păstrare a Distanței

 1. Distanța în Traficul Lent: În traficul aglomerat, mențineți o distanță suficientă față de vehiculul din față pentru a putea frâna în siguranță în caz de urgență.
 2. Distanța pe Autostradă: La viteze mari, creșteți distanța de siguranță la cel puțin 4-5 secunde față de vehiculul din față.

Exemple de Utilizare Eficientă a Semnalelor

 1. Schimbarea Benzii: Dacă intenționați să schimbați banda, folosiți semnalul de direcție cu cel puțin 5 secunde înainte de a iniția manevra. Verificați oglinzile și unghiul mort înainte de a face mișcarea.
 2. Oprire sau Încetinire: Dacă intenționați să vă opriți sau să vă încetiniți, folosiți semnalele de direcție sau luminile de avarie pentru a-i avertiza pe ceilalți șoferi.

Exemple de Evitare a Distracției

 1. Telefon Mobil: Dacă trebuie să folosiți telefonul mobil, opriți într-o zonă de parcare sau folosiți un dispozitiv hands-free.
 2. Alimente și Băuturi: Dacă trebuie să mâncați sau să beți ceva, cel mai bine ar fi să opriți pentru a face acest lucru în loc să vă riscați și să vă împărțiți atenția în timp ce conduceți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *