
10 pasi obligatorii pentru angajarea 100% legala a unui salariat.
Situatia privind locurile de munca vacante
Ati hotarat ca este momentul sa mariti personalul. Primul pas este sa instiintati si Agentia de Somaj cu privire la postul nou de munca ce urmeaza sa il creati in societate.
Cum? Se completeaza, semneaza si stampileaza situatia privind locurile de munca vacante. Aceasta se transmite catre Agentia de Somaj de care apartineti.
Interviul de angajare
Cum stim cu totii, orice intentie de angajare incepe cu un interviu. De retinut este faptul ca interviul prevede, de principiu, o discutie libera si cel mult o proba scrisa sau practica in cadrul spatiului de interviu.
Asa zisa proba practica sau proba de lucru nu este acceptata in legislatia romana si riscati amenzi usturatoare introducand in zona de munca o persoana fara forme legale, neinstruita si fara medicina muncii.
Minuta de informare
V-ati decis asupra unei persoane, pasul urmator este acela de a o chema pentru a semna ” minuta de informare”.
Aceasta este un document prin care viitorul salariat este informat in legatura cu conditiile locului de munca ce urmeaza sa il ocupe.
Fisa de aptitudine
Dupa informarea viitorului salariat, urmatorul pas este sa aflati daca acesta este apt pentru munca ce urmeaza sa o presteze. Viitorul salariat este trimis la medicul de medicina muncii cu care societatea dumneavoastra are contract pentru a fi supus investigatiilor specifice.
Comunicarea privind ocuparea locurilor de munca declarate vacante
Ati intrat in posesia fisei de aptitudine unde este specificat ca viitorul salariat este apt de munca. Acum este timpul sa informati Agentia de Somaj ca postul pe care l-ati declarat vacant acum este ocupat prin transmiterea formularului de comunicare privind ocuparea locurilor de muncă declarate vacante.
Semnarea documentelor pentru angajare
In ziua anterioara inceperii efective a lucrului pentru viitorul salariat este momentul ca acesta sa semneze documentele de angajare (contract individual de munca, fisa postului, declaratii).
Declararea angajarii in REVISAL
Anterior inceperii efective a muncii in societate, contractul viitorului salariat se va declara in Registrul unic de evidenta a salariatilor si se transmite catre Inspectoratul Teritorial de Munca .
Instruirea introductiv-generala SSM + SU
In prima zi de munca, salariatul este instruit cu privire la drepturile si obligatiile ce-i revin din punct de vedere al protectiei muncii si situatiilor de urgenta.
Instruirea la locul de munca
Instruirea la locul de munca se face dupa instruirea introductiv-generala si are ca scop prezentarea riscurilor pentru SSM si SU, precum si masurile si activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca.
Completarea fiselor SSM + SU si testarea lucratorului
Rezultatul instruirii lucratorilor se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala. Dupa instruire, angajatul este testat, urmand ca dupa finalizarea testarii sa poata incepe efectiv lucrul.
Mai jos recapitulam pasii de parcurs: