Suna acumCere oferta
Legea prevenirii nr. 270
In: Articole SSM, Legislatia muncii0

Legea prevenirii nr. 270/2017

Scopul acestei legi este acela de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii.

Conform legii 270/2017, in situatia controalelor in cazul savarsirii unei contraventii, agentul constatator nu va mai aplica direct amenda, ci este obligat sa aplice sanctiunea avertismentului la care anexeaza un plan de remediere.

Nu se va intocmi plan de remediere in urmatoarele situatii:

  • in cazul in care abaterea constatata este remediata in cursul derularii controlului;
  • in cazul in care contraventia savarsita nu este continua;

Responsabilitatea indeplinirii masurilor de remediere revine persoanei care, potrivit legii, poarta raspunderea contraventionala pentru faptele constatate.

Daca o persoana savarseste mai multe contraventii, constatate in acelasi timp de acelasi agent constatator, se incheie un singur proces-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, cu respectarea prevederilor la care se anexeaza, dupa caz, un plan de remediere.

In termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii termenului de remediere, autoritatea/institutia publica cu atributii de control are obligatia sa reia controlul si sa completeze partea a II-a a planului de remediere anexat la procesul-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii si, daca este cazul, registrul unic de control, cu mentiuni privind modalitatea de respectare a masurilor de remediere dispuse.

In situatia in care, cu ocazia reluarii controlului, se constata neindeplinirea de catre contravenient a obligatiilor legale conform masurilor de remediere stabilite, in termenul acordat, agentul constatator incheie un alt proces-verbal de constatare a contraventiei si va aplica amenda conform legii.

In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, contravenientul savarseste din nou aceeasi contraventie, se va aplica direct sanctiunea contraventionala ( amenda).

In cazul in care, in termen de 3 ani de la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii , contravenientul savarseste din nou una sau mai multe contraventii se va aplica direct sanctiunea contraventionala ( amenda).

Atentie
Aceasta lege nu se aplica tuturor contraventiilor, citeste si Au fost stabilite contraventiile ce intra sub incidenta legii prevenirii. Hg 33/2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *